Z podobieństwa trójkątów i równości pól mamy:
| a−b | 3(y+b) | a2+2b2 | ||||
= | ⇒..... y=√ | |||||
| y−b | a+b | 3 |
| a−b | 3(x+b) | 2a2+b2 | ||||
i | = | ⇒ .....x=√ | ||||
| x−b | 2(a+b) | 3 |
e1, e2, e3, e4, ... , en − długości odcinków dzielących trapez na trapezy o równych polach
patrząc od strony podstawy długości a, czyli pierwszy odcinek nad a to e1.
Można skorzystać tu z faktu: odcinek równoległy do podstaw trapezu i dzielący go na dwa
trapezy o równych polach ma długość równą średniej kwadratowej długości podstaw a, b.
1. 2 trapezy: e1 = √ (a2 + b2) / 2
2. 3 trapezy: e1 = √ (a2 + e22) / 2, i e2 = √ (e12 + b2) / 2
stąd 2e12 = a2 + e22 i 2e22 = e12 + b2
po rozwiązaniu tego układu równań mamy:
e1 = √ (2a2 + b2 / 3} i e2 = √ (a2 + 2b2) / 3.
Postępując analogicznie otrzymamy:
3. 4 trapezy:
e1 = √ (3a4 + b2) / 4, e2 = √ (2a2 + 2b2) / 4, e3 = √ (a2 + 3b2) / 4
4. 5 trapezów:
e1 = √ (4a4 + b2) / 5, e2 = √ (3a2 + 2b2) / 4, e3 = √ (2a2 + 3b2) / 4,
e4 = √ (a2 + 4b2) / 5
Widać regularność, można więc zapisać wzory na długości kolejnych odcinków dzielących
trapez na n części o równych polach: k−ty odcinek patrząc od dołu (od a):
ek = √ ((n − k)a2 + kb2) / n