Równanie płaszczyzny
Corrie: Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej pnk P(2,0,1) i prostą l:
x−10 =
y+11 =
z2
u=[0,1,2]
B=(0,−1,2)
wektor PB=[−2,−1,−1]
PB X u = [−1,4,−2]
płaszczyzna: −x+4y−2z+4=0
Czy dobrze zrobiłam
28 kwi 20:56
Mila:
1) B∉l
2) równanie parametryczne prostej
x=1+0t
y=−1+t
z=0+2t
A=(1,−1,0)∊ l
P=(2,0,1)
3)
k→[0,1,2] − wektor kierunkowy prostej l
AP→=[1,1,1]
n→=[0,1,2] x [1,1,1]=[−1,2,−1] || [1,−2,1] −wektor normalny szukanej pł.
π: x−2−2*(y−0)+z−1=0
π: x−2y+z−3=0
Spr.
2−2*0+1−3=0⇔P∊π
1+2+0−3=0⇔A∊π
28 kwi 21:15
Corrie: Oooo super, dziękuje bardzo

a czy mogę wziąć pnk PA ?
28 kwi 22:04
Mila:
Możesz .
28 kwi 22:11
jc: lub tak
prosta: x−1=0, 2y−z+2=0
pęk płaszczyzn zawierających prostą a(x−1)+b(2y−z+2)=0
Wstawiamy (2,0,1)
a+b=0 np. a=1, b=−1
szukana płaszczyzna: x−2y+z−3=0
28 kwi 23:11