ciag
TłumokMatematyczny: jak narysować ten ciąg? an = sin(nπ2)
28 kwi 20:14
PW: | | nπ | |
A policzyłeś ile to jest sin( |
| )? |
| | 2 | |
28 kwi 20:17
wredulus_pospolitus:
podstaw parę początkowych 'n' i zobacz jakie wartości przyjmuje ten ciąg ... zauważ
'regularność'
28 kwi 20:23
TłumokMatematyczny: no dobra no to:
a1 = sin(π2)
a2 = sin(π)
a3 = sin(3π2)
a4 = sin(2π)
a5 = sin(5π2)
a6 = sin(3π)
regularność polega na tym, że powtarza się co π2 ?
28 kwi 20:52
a7: 1, 0, −1, 0, 1 , 0 −1, ...............
28 kwi 20:55
TłumokMatematyczny: Już widzę.
28 kwi 21:00