Napisz równanie okręgu stycznego do prostej o równaniu y=p{3}x-2(p{3}+1)
kaczka: Napisz równanie okręgu stycznego do prostej o równaniu y=√3x−2(√3+1) i dodatnich półosi
układu współrzędnych
28 kwi 20:11
Saizou :
Skoro okrąg ma być styczny do dodatnich półosi układu, to jego środek ma współrzędne
S=(a, a), gdzie a>0, wobec tego promień tego okręgu wynosi a.
Z drugiej strony, odległość S od prostej l: y=
√3x−2(
√3+1) wynosi r.
d(S, l)=r
| | |√3a+(−1)a−2(√3+1)| | |
a= |
| |
| | √√32+(−1)2 | |
Oblicz to i masz równanie okręgu
(x−a)
2+(y−a)
2=a
2
28 kwi 20:44
PW: Wskazówka
Okrąg styczny do dodatnich półosi ma równanie
(x − a)2 + (y − b)2 = r2,
przy czym jego środek ma współrzędne (a, b) = (r, r) (wystarczy to narysować, żeby sobie
uznysłowić), r > 0.
(x − r)2 + (y − r)2 = r2.
Wystarczy tak dobrać r, żeby był styczny do podanej prostej, to znaczy żeby odległość środka
(r, r) od prostej była równa r.
28 kwi 20:48