Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f.
Zakub: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
f(x) = (x−x3)(2x2+1)
28 kwi 19:33
Maciess: Pochodna policzona?
28 kwi 19:44
Zakub: tak wyszło: −10x4 + x2 +1
28 kwi 19:57
: znajdz jej miejsca zerowe
28 kwi 20:00
PW: f(x) = −x(x
2−1)(2x
2+1)
jest funkcją nieparzystą. Wystarczy więc wskazać przedziały monotoniczności dla x > 0.
Na przedziale (1,+
∞) funkcja g(x) = −f(x) jest rosnąca jako iloczyn trzech funkcji dodatnich
rosnących.
Da się opowiedzieć podobnie na przedziale (0, 1)?
Byłoby bez pochodnych
28 kwi 20:05
Zakub: w odpowiedzi wychodzi, że funkcja rośnie w <−√2/2; √2/2> a maleje w (−∞; √2/2>, <√2/2;
+∞)
Wychodzą mi takie miejsca zerowe: 1−√41/20 oraz 1+√41/20 i nie mogę dopatrzeć się błędu
28 kwi 20:16
wredulus_pospolitus:
masz źle policzoną pochodną
28 kwi 20:22
Zakub: uff, teraz wyszło wszystko dobrze, dzięki za pomoc!
28 kwi 20:54