co oznacza min{m,n}=x?
Bartek: Co to znaczy, że {(m,n) ∊P2 : min{m,n}=3}? chodzi mi o te min{m,n}=3 P to zbior x∊N:x>=1
28 kwi 18:14
ICSP: Zbiór złożony z takich par liczb naturalnych z których minimum jest równe 3.
28 kwi 18:16
Bartek: prawdopodobnie jest tu 5 takich punktow nalezacych do tego przedzialu. Wydawało mi sie, że to
znaczy tyle co ze m lub n wynosza max 3, czyli te elementy bylyby (1,1) (1,2) (1,3) (2,1)
(2,2) (2,3) (3,1) (3,2) (3,3) ale to nie pasuje bo ma byc 5 elementow.
28 kwi 18:17
Bartek: chodziło mi o maximum* wiec tlumacze swoje rozumowanie wyzej
28 kwi 18:17
ICSP:

9
28 kwi 18:19
ICSP: a nie, tam jest równość.
czyli (1,3) , (2,3) , (3,3) , (3,1) , (3,2) łącznie 5.
Nie wiem dlaczego widziałem nierówność.
28 kwi 18:20
Bartek: hm, to dziwne bo w książce w odpowiedziach jest, że jest 5 takich punktow, to książka K.A Ross
z dyskretnej, a przyklad napisalem 1:1
28 kwi 18:21
Bartek: to znaczy, że ktorykolwiek z tych elementow zawsze musi sie rownac 3 i pozostaly element musi
byc mniejszy niz w przedziale P?
28 kwi 18:23
ICSP: P to nie przedział a zbiór.
Mniejszy bądź równy.
28 kwi 18:24