Liczby rzeczywiste - zadania dowodowe
Fiflak: Cześć, mam takie dwa zadanie dowodowe i dość opornie mi one idą, dlatego zwracam się do was z
prośba o jakąś wskazówkę
1.Niech k będzie pewną liczbą naturalną dodatnią. Wykaż, że iloczyn liczby k i czterech
kolejnych liczb naturalnych następujących po k jest podzielny przez 24 oraz że w zapisie
dziesiętnym otrzymanego iloczynu występuje co najmniej jedno zero.
Z własności iloczynu kolejnych liczb naturalnych możemy wykazać, że ta liczba jest podzielna
przez 24 ale jak wykazać ten drugi warunek?
2. Wykaż, że liczba 2n*32n−23n − jest dodatnią liczbą naturalną podzielną przez 10.
Tutaj doszedłem do postaci 18n−8n i nie bardzo widzę sposób na udowodnienie podzielności
przez 10.
28 kwi 14:25
Mariusz:
Masz pięć kolejnych liczb więc co najmniej dwie będą parzyste i jedna podzielna przez pięć
2. A może indukcja ?
28 kwi 14:30
Fiflak: Dzięki wielkie, właśnie taki sposób rozumowania chodził mi po głowie ale nie byłem pewny czy
jest dobry, a co do drugiego to jeszcze nie miałem dowodzenia za pomocą indukcji matematycznej
niestety i szukam innego sposobu
28 kwi 14:33
Eta:
2/ 2n*9n−8n = 2n( 9n−4n)= 2n[(3n)2−(2n)2] =
= 2n[(3n−2n)(3n+2n)]
i skorzystaj ze wzorów
an−bn= (a−b)(.............) i a2+bn=(a+b)(.........)
............................
L= 2*1*5 (..............)
28 kwi 14:40
Mariusz:
Dla n=0
180−80=0|10
Zakładamy że dla n=k
18k−8k|10
Dla n=k+1
18k+1−8k+1=18*18k−8*8k
18(18k−8k)+18*8k−8*8k
18(18k−8k)+10*8k
18k−8k jest podzielne przez 10 z założenia indukcyjnego
10*8k jest podzielne przez 10 bo jest iloczynem liczby 10 i liczby całkowitej
zatem 18(18k−8k)+10*8k jest podzielne przez 10
28 kwi 14:42
ABC:
Eta ale przecież 18
n−8
n=(18−8) (coś tam)=10 (coś tam) i po ptakach
28 kwi 14:44
Mariusz:
Indukcja wyglądałaby tak jak wyżej
ale jeśli jej jeszcze nie miałeś to skorzystaj z propozycji Ety
28 kwi 14:46
Fiflak: Dziękuje wam, teraz już nie powinienem mieć problemów z tym zadaniem
28 kwi 14:46
Eta:
a
n−b
n= 18
n−8
n=(18−8)(..........)
Święto prawda
28 kwi 14:48