matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
czarniecki:
π
Rozwiąż równanie sin(x+
)+cosx=3/2
6
Zrobiłem tak:
√
3
3
3
sinx+
cosx=
, ale nie wiem co z tym dalej zrobić
2
2
2
28 kwi 13:55
ICSP:
dzieląc równanie przez
√
3
1
√
3
√
3
sinx +
cosx =
2
2
2
√
3
sinxcos60 + cosxsin60 =
2
π
√
3
sin(x +
) =
3
2
28 kwi 14:01