matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Nishia:
Suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest równa 685. Co to za liczby?
28 kwi 12:48
ICSP:
n
2
+ (n+1)
2
= 685 n
2
+ n − 342 = 0 n = 18 v n = −19 czyli 18 i 19 lub −19 i −18
28 kwi 12:51