Oblicz
Layla: | | 2 | | 1 | |
W jaki sposób mam obliczyć następującą nierówność: ( |
| )n < |
| |
| | 3 | | 4 | |
28 kwi 12:24
a7: np. tak
n=0 nie spełnia
n=1 nie spełnia
n=2 nie spełnia
n=3 nie spełnia gdyż 8/27>1/4
n=4 spełnia, gdyż 16/81<1/4
odp.nierówność jest spełniona dla n>4
n>4
?
28 kwi 12:28
Layla: chyba n>=4 ?
Też tak liczyłam, ale w ten sposób otrzymuje rozwiązania dla n należącego do N,
ale n może być też wymierne, ujemne, itd.
Czyli nie mamy rozpatrzonego przypadku dla liczby nie będących N
28 kwi 12:32
28 kwi 12:35
Layla: No tak, dzięki
28 kwi 12:38