Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę 22,5°. oblicz
Marta: Jeden z kątów ostrych trójkąta prostokątnego ma miarę 22,5°. oblicz długość krótszej
przyprostokątnej tego trójkąta jeśli dłuższa przyprostokątna ma długość równą 1.
Rozrysowalem sobie ten trójkąt i pozaznaczalem katy. Trzeba to zadanie zrobić z twierdzenia o
dwusiecznej kąta. Ale w jaki sposób mam to zrobić jeśli jest tylko 1 bok podany?
Wiem że w środku trójkąta dwusieczna stworzy jeden trójkąt równoramienny ale co dalej?
28 kwi 10:31
a7: a gdzie jest ten trójkąt równoramienny? i dlaczego akurat z tw. o dwusiecznej?
28 kwi 10:42
Marta: Dwusieczna dzieli kat na pół czyli wychodzi trójkąt o bokach
67.5
45
67.5
Z twierdzenia tego ponieważ zadanie jest z tego tematu a sin i cos nie ma jeszcze na tym
poziomie
28 kwi 10:48
Marta: Up
28 kwi 11:23
a7: ok mam
28 kwi 12:18
a7:

z tw. Pitagorasa
1−x=x
2+x
2
2x
2+x−1=0 Δ=9
√Δ=3
| | 1 | |
x= |
| (x2 jest mniejsze od zera więc sprzeczne) |
| | 2 | |
========
28 kwi 12:24
Marta: Odpowiedź w książce to √2 − 1.
Delty też nie ma jeszcze na tym poziomie książki
Rysunek mi też się jakoś nie zgadza.
Mowa jest o dwusiecznej która dzieli kat na pół a nie na 2a i 1a
28 kwi 12:47
a7: widzę błąd
(1−x)2=2x2
1−2x+x2=2x2
x2+2x−1=0
Δ=12 √Δ=2√3
x=√3−1
28 kwi 12:53
Marta: Nadal odpowiedzi się nie zgadzaja
28 kwi 12:57
a7: rozumiem, ja inaczej nie umiem tego policzyć, może jeszcze zabierze głos ktoś inny i poda inne
rozwiązanie
28 kwi 12:59
Marta: Już rozumiem delta = 8 a nie 12
28 kwi 13:01
Marta: Dęta = 4 + 4 = 8
Wtedy X2= −2+2√2/2
X2= −1+√2 co daje √2 −1
28 kwi 13:03
a7: ok mam wyszło
28 kwi 13:06
a7: moment
28 kwi 13:06
a7:

z podobieństwa trójkątów
z twierdzenia Pitagorasa x
2=2y
2 ⇒x=y*
√2
wymnażamy pierwsze na krzyż
| | √2 | |
(1−y)yp{2]=y ⇒ y2√2+y√2=y=0 czyli y(y√2+√2−1)=0 y=1− |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
x=y√2 czyli x=(1− |
| )*√2=√2−1 |
| | 2 | |
================================
28 kwi 13:12
a7: może będzie ktoś kto wychwyci gdzie jest błąd w pierwszym sposobie
albo jeszcze poda inny sposób
28 kwi 13:15
a7: aj przepraszam, rzeczywiście żle policzona delta i się zgadza obydwoma sposobami
28 kwi 13:29
ICSP:

x
2 + 1 = a
2
2x = a
2sin(45
o)
x
2 + 1 = 2
√2x
x
2 − 2
√2x + 2 = 1
(x −
√2)
2 = 1
x =
√2 − 1 v x =
√2 + 1
czyli
x =
√2 − 1
28 kwi 13:59
Mila:

Bez równania kwadratowego.
α=22.5
β=67.5
1) ΔCED− Δprostokątny równoramienny
ΔBDC−Δ równoramienny, |CD|=x
2) ΔDEA∼ΔBCA⇔
| y | | x | |
| = |
| ⇔y=x−xy ⇔y+xy=x |
| 1−y | | 1 | |
y*(1+x)=x
x+1=
√2
x=
√2−1
======
28 kwi 21:00
Eta:
| | 2tgα | |
a= tg22,5o ze wzoru : tg 2α= |
| |
| | 1−tg2α | |
| | 2a | |
to tg45o=1 = |
| ⇒ a2+2a+1=2 ⇒ (a+1)2=2 i a>0 ⇒a+1=√2 |
| | 1−a2 | |
a=
√2−1
========
28 kwi 21:24
Mila:
Nie miała funkcji trygonometrycznych.
28 kwi 21:30
Eta:
@Mila
Skąd to wiesz?
28 kwi 21:36
Eta:
Marta , to chłopak −maturzysta
28 kwi 21:37
ABC:
życie to nie bajka, Marta ma dwa jajka
28 kwi 21:44
Eta:
28 kwi 21:44