hj
Dudka Maksym: Jeżeli α jest kątem ostrym oraz tgα=25, to wartość wyrażenia 3cosα−2sinα / sinα−5cosα jest
równa
A.−11 /23
B.24/ 5
C.−23 /11
D.5/24
28 kwi 09:18
ABC:
nie wiem czy dobrze to przepisałeś bo z dobrym przybliżeniem można tu przyjąć cos α=0.04, sin
α=1
i wynik −2.35 nie pasuje do żadnej z odpowiedzi
28 kwi 09:39
an: | 3cosα−2sinα | |
| dzielimy licznik i mianownik przez cosα |
| sinα−5cosα | |
| 3−tgα | | 3−25 | | 47 | |
| = |
| =− |
| |
| tgα−5 | | 25−5 | | 20 | |
28 kwi 10:00
janek191:
| | 3 − 2 tg α | | 3 − 2*25 | | 47 | |
= |
| = |
| = − |
| |
| | tg α − 5 | | 25 − 5 | | 20 | |
28 kwi 10:06