Proszę o pomoc
źle całki rozkładam: Narysuj wykres funkcji 𝑓(𝑥) = 𝑐𝑜𝑠2𝑥 − 𝑠𝑖𝑛𝑥 ∙ |𝑠𝑖𝑛𝑥|, której dziedziną jest zbiór
𝐷 =< −2𝜋; 2𝜋 >.
Podaj ilość rozwiązań równania 𝑓(𝑥) = 2𝑚 − 1 w zależności od wartości parametru m.
28 kwi 08:22
Maciess: Rozbij na dwa przypadki. sinx≥0
| | cos2x+1 | |
f(x)=cos2x−sin2x=cos2x−(1−cos2x)=cos2x+cos2x−1=cos2x+ |
| −1=32cos2x−12 |
| | 2 | |
28 kwi 09:40
a7:

f(x)=cos2x−sinx*sin|x|
| | ⎧ | cos2x−sin2x=cos2x−2sin2x=1−3sin2x dla sinx≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | cos2x dla sinx<0 |
|
28 kwi 09:52
f123: podstawienie zrob, t = 2m − 1 i dzialaj dalej...
28 kwi 10:05
a7:

cos2x−sinx*|sinx|=2m−1
f(x)=2m−1 ma 0 rozwiązań dla m∊−
∞, −1/2) lub (1,
∞)
2 rozwiązania dla m równego −1/2
4 rozwiązania dla m∊(−1/2, 1/2(?))
6 rozwiązań dla m=1/2 (/)
8 rozwiązań dla m∊(1,2; 1)
5 rozwiązań dla m=1
28 kwi 10:06
źle całki rozkładam: Dzięki
28 kwi 10:38
a7: ale ja napisałam

bo nie wiem czy na pewno dobrze
28 kwi 10:38
f123:
t = 2m − 1
Sugerowanie sie wykresem z 9:52
t ∊ (−inf, −2) −> brak rozwiazan
t ∊ (1, +inf) −> brak rozwiazan
t ∊ (−2, 0) −> 2 rozwiazania
t = −2 −> jedno rozwiazanie
t ∊ (0, 1) −> 6 rozwiazan
t = 1 lub t = 0 −> 4 rozwiazania
Analogicznie:
| | 1 | |
m ∊ (−inf, − |
| ) −> brak rozwiazan |
| | 2 | |
m ∊ (0, +inf) −> brak rozwiazan
| | 1 | | 1 | |
m ∊ (− |
| , |
| ) −> 2 rozwiazania |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
m ∊ − |
| −> jedno rozwiazanie |
| | 2 | |
| | 1 | |
m ∊ ( |
| , 1) −> 6 rozwiazan |
| | 2 | |
| | 1 | |
m = 1 lub m = |
| −> 4 rozwiazania |
| | 2 | |
28 kwi 11:08
f123: blad.
dla m ∊ (1, +inf) −> brak rozwiazania
28 kwi 11:11