granice ciagow
TłumokMatematyczny: Mam zrobić to zadanie bez rysunku
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
Czy ten ciąg ma granicę? Jeśli tak, to ile ona wynosi?
| ⎧ | 1 dla n nieparzystych | |
a{n} = | ⎩ | 2n dla n parzystych |
|
27 kwi 23:28
Saizou :
nie ma, bo dla podciągu
a
2k=1 mamy granicę 1 oraz dla
| 2 | |
a2k+1= |
| mamy granicę 0 |
| 2k+1 | |
granice są rożne, wiec na moc definicji granicy w sensie Heinego granica nie istnieje.
27 kwi 23:36
Bleee:
Nie ma... Podciagi tego ciągu są zbieżne do różnych granic odpowiednio do 1 (dla n
nieparzystych) i 0 (dla n parzystych)
27 kwi 23:36
TłumokMatematyczny: Okej, spróbowałam zrobić następny przykład ale nie wiem czy jest dobrze.
| ⎧ | 3+nn dla n nieparzystych | |
an = | ⎩ | 1 + 1n dla n parzystych |
|
do pierwszego: lim n→
∞ (
3+nn ) = lim→
∞(
3n + 1 ) = 1
do drugiego: lim n→
∞ (
1n + 1 ) = 1
Odp: Ciąg ma granicę i wynosi ona 1.
?
27 kwi 23:50
WhiskeyTaster: No tak. Zapamiętaj, że granica ciągu jest tylko jedna.
27 kwi 23:53
wredulus_pospolitus:
Albo inaczej −−− jeżeli każdy podciąg tegoż ciągu ma taką samą granicę to wtedy i tylko wtedy
ciąg ma granicę
to działa na podobnej zasadzie jak granica funkcji w punkcie −−− jeżeli granica lewo i
prawostronna jest sobie równa ... to granica funkcji w punkcie istnieje, w przeciwnym razie
nie.
27 kwi 23:55
wredulus_pospolitus:
Ale szczerze mówiąc jestem lekko zszokowany −−− wprowadzenie (może nie wprost) pojęcia
podciągów w liceum ... to jest materiał z pierwszego semestru na uczelni wyższej.
27 kwi 23:56
TłumokMatematyczny: To pamiętam.
Ale mam jeszcze pytanie. Po co jest to ''n dla parzystych, n dla nieparzystych..." Czy bez tych
linijek musiałabym w jakiś inny sposób rozwiązywać te zadanie?
27 kwi 23:57
TłumokMatematyczny: Wait, to od kiedy jest to materiałem w liceum? No bo przyznaję, że ten temat jest dosyć
abstrakcyjny dla mnie − a takie tematy właśnie bardziej pasują na studia ; D
27 kwi 23:59
WhiskeyTaster: Materiał na kilka minut
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Po co jest dla n parzystych i nieparzystych? Bo tak sobie zdefiniowaliśmy ten ciąg. Tu nie ma
większej filozofii. Tak samo można definiować funkcję, np.
f(x) = x + 1 dla x < 0
− x dla x ≥ 0
28 kwi 00:02
TłumokMatematyczny: Okej, dziękuję
28 kwi 00:04