Planimetria
bartek: Stosunek dwóch boków równoległoboku jest równy 3:4, a jego przekątne mają długości 15 i 35.
Oblicz długości boków równoległoboku
27 kwi 22:47
Mila:

Twierdzenie cosinusów.
27 kwi 22:54
bartek: jeszcze jakaś podpowiedź?
27 kwi 22:58
a7:
cosβ=cos(180−α)=−cosα
27 kwi 23:07
wredulus_pospolitus:
352 = 25x2 + 24x2*cosα
152 = 25x2 − 24x2*cosα
wyznaczasz 'x' i przy okazji cosα
27 kwi 23:09
a7: | ⎧ | 225=9x2+16x2−12x2cosα | |
| ⎩ | 1225=9x2+16x2+12x2cosα |
|
27 kwi 23:12
a7: oj pomyłka ("cyfrówka"

)zamiast 12 powinno być 24
27 kwi 23:14
a7: z pierwszego mamy że 24x2cosα=25x2−225 wstawiamy do drugiego i mamy
1225=25x2+25x2−225
x2=25
x=5
3x=15 4x=20
============
27 kwi 23:20
bartek: Dziękuję
27 kwi 23:24
a7:
27 kwi 23:25
Eta:
W każdym równoległoboku :
f2+e2= 2a2+2b2
a=4x, b=3x , x>0 i f=35, e=15
to:
1225+225= 50x2 ⇒ x2=29 ⇒ x= √29
Odp: a=4√29 , b= 3√29
=====================
27 kwi 23:40
Eta:
@
a7
1225=25x
2+25x
2−225 ⇒ x
2=
29
27 kwi 23:51
a7: tak, no właśnie byk na byku
27 kwi 23:52
Eta:
27 kwi 23:52