Pochodne funkcji - sprawdzenie czy wynik książkowy jest ok Shizzer: Wyznacz pochodną funkcji Mam takie oto 2 proste przykłady:
 3 2 
a) f(x) =


 x2 x3 
 3x3 − 4x2 + 1 
b) f(x) =

 x2 
Moje rozwiązania:
 3 2 3x3 − 2x2 
a) f(x) =


=

= 3x−2 − 2x−3
 x2 x3 x5 
f'(x) = [3x−2 − 2x−3]' = −6x−3 − (−6x−4) = −6x−3 + 6x−4 Odpowiedź z książki: f'(x) = −6x−3 − 6x−4
 3x3 − 4x2 + 1 
 1 
x2(3x − 4 +

)
 x2 
 
b) f(x) =

=

= 3x − 4 + x−2
 x2 x2 
f'(x) = [[3x − 4]' + x−2]' = [3 + x−2]' = −2x−3 Odpowiedź z książki: 2x−3 + 3 Już nie wiem sam czy ja coś źle zrobiłem czy autor błędną odpowiedź podał. Chciałbym, żeby ktoś mi pomógł i ewentualnie wytknął błędy, które zrobiłem. Byłbym wdzięczny
27 kwi 22:42
wredulus_pospolitus: (a) błąd w książce (b) czemu robisz drugą pochodną z (3x−4) a pierwszą pochodną z x−2
27 kwi 22:46
pomocy: Na jakim poziome to wyznaczanie pochodznych Jak na licealnym to naucz sie to robic poprawnie, czyli skorzystaj ze wzoru na pochodna ilorazu
27 kwi 22:47
Shizzer: A jak ten drugi przykład powinien być rozwiązany poprawnie?
27 kwi 22:55
Mila: b) f(x)=3x−4+x−2 f'(x)=3−2x−3
27 kwi 23:03
Shizzer: Dziękuję wszystkim za pomoc
27 kwi 23:16