Pochodne funkcji - sprawdzenie czy wynik książkowy jest ok
Shizzer: Wyznacz pochodną funkcji
Mam takie oto 2 proste przykłady:
| | 3x3 − 4x2 + 1 | |
b) f(x) = |
| |
| | x2 | |
Moje rozwiązania:
| | 3 | | 2 | | 3x3 − 2x2 | |
a) f(x) = |
| − |
| = |
| = 3x−2 − 2x−3 |
| | x2 | | x3 | | x5 | |
f'(x) = [3x
−2 − 2x
−3]' = −6x
−3 − (−6x
−4) = −6x
−3 + 6x
−4
Odpowiedź z książki: f'(x) = −6x
−3 − 6x
−4
| | 3x3 − 4x2 + 1 | | | |
b) f(x) = |
| = |
| = 3x − 4 + x−2 |
| | x2 | | x2 | |
f'(x) = [[3x − 4]' + x
−2]' = [3 + x
−2]' = −2x
−3
Odpowiedź z książki: 2x
−3 + 3
Już nie wiem sam czy ja coś źle zrobiłem czy autor błędną odpowiedź podał. Chciałbym, żeby
ktoś mi pomógł i ewentualnie wytknął błędy, które zrobiłem. Byłbym wdzięczny
27 kwi 22:42
wredulus_pospolitus:
(a) błąd w książce
(b) czemu robisz drugą pochodną z (3x−4) a pierwszą pochodną z x
−2
27 kwi 22:46
pomocy: Na jakim poziome to wyznaczanie pochodznych

Jak na licealnym to naucz sie to robic poprawnie,
czyli skorzystaj ze wzoru na pochodna ilorazu
27 kwi 22:47
Shizzer: A jak ten drugi przykład powinien być rozwiązany poprawnie?
27 kwi 22:55
Mila:
b) f(x)=3x−4+x−2
f'(x)=3−2x−3
27 kwi 23:03
Shizzer: Dziękuję wszystkim za pomoc
27 kwi 23:16