Okrąg, trójkąt prostokątny
Szkolniak:

W okrąg o(O,R) wpisać trójkąt prostokątny taki, aby promień r okręgu wpisanego w ten trójkąt
był możliwie największy.
| | ab | | r(a+b+c) | | a+b−c | |
P= |
| i P= |
| , r= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Próbowałem coś z równości pól, Pitagorasa, ale coś mi to nie idzie..
Mógłbym prosić o wskazówkę, czy dobrze kombinuję?
27 kwi 22:24
wredulus_pospolitus:
| | b | |
sinα = |
| −−−> b = 2R*sinα |
| | 2R | |
| | a | |
cosα = |
| −−−> a = 2R*cosα |
| | 2R | |
c = 2R
| | 2P | | 4R2sinαcosα | |
więc r = |
| = |
| |
| | a+b+c | | 2R(sinα + cosα + 1) | |
szukasz maksimum w zależności od 'α' (α = π/4 powinna Ci wyjść)
27 kwi 22:30
Saizou :
a
2+b
2=4R
2
| | a+b−c | | a+b−2R | | a+b | |
r= |
| = |
| = |
| −R |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Kw ≥ Am
R
√2 ≥ r−R
R(
√2−1) ≥ r
r=R(
√2−1)
27 kwi 22:37
Mila:
2)
a+b=2R+2r
| | π | |
r(α)=R(sinα+cosα−1) i α∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
27 kwi 22:48
Szkolniak: | | π | |
Wyszło |
| , wredulus  |
| | 4 | |
Saizou
Dlaczego między druga a trzecią linijka, przy przenoszeniu 'R', nie zmieniłeś przy nim znaku?
27 kwi 22:51
Saizou :
"znakówka"
27 kwi 22:56
Szkolniak: To ciekawe, bo w odpowiedziach u siebie w książce również mam taką odpowiedź jak ty podałeś
27 kwi 22:59
Saizou :
Haha, ciekawe
27 kwi 23:00
Saizou :
bo wcześniej mam błąd
zatem odp. z książki jak i u mnie jest dobra (chociaż u mnie przypadkowo)
27 kwi 23:18
Szkolniak: No i teraz pasuje, dzięki za pomoc
27 kwi 23:36