Twierdzenie sinusów
Dale Cooper: Cześć, pojawił mi się problem w następującym zadaniu:
Wykaż, że jeśli a, b, c oznaczają długości boków trójkąta, przy czym a<b<c, i miary kątów tego
trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 45st., to a/b+c/b=√2.
Obliczyłem już kąty (15, 60, 105) Obliczyłem sin15 oraz sin 105 i teraz próbuję zastosować
twierdzenie sinusów, ale wychodzą mi jakieś zupełnie bez sensu wyniki. Ktoś pomoże?
27 kwi 21:38
Szkolniak: | sin15o | | sin105o | | sin15o+sin105o | |
| + |
| = |
| =... w liczniku wzór na |
| sin60o | | sin60o | | sin60o | |
sumę sinusów
27 kwi 21:48
Saizou :

180=3α
α=60 , zatem mamy kąty
15, 60, 105
a=2Rsin15 (podobnie)
b=2Rsin60
c=2Rsin105
| a | | c | | sin15 | | sin105 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| b | | b | | sin60 | | sin60 | |
| | 1 | | √6−√2 | | √6+√2 | | 2 | | √6 | |
|
| ( |
| + |
| )= |
| * |
| =√2 |
| | | | 4 | | 4 | | √3 | | 2 | |
27 kwi 21:53
Dale Cooper: Dzięki. Rysunek zrobiłem zupełnie nie taki i mi to trochę zniekształciło obraz, teraz wszystko
łapię.
27 kwi 22:08
Saizou :
Pamiętaj: Największy kąt leży naprzeciw najdłuższego boku, a najmniejszy naprzeciwko
najkrótszego boku.
27 kwi 22:10
Dale Cooper: Dzięki, będę pamiętał
27 kwi 22:21