statystyka
Blondyna: Premia pracownika firmy ubezpieczeniowej jest wypłacana według następującego algorytmu:
10zł co najmniej 50 nowych ubezpieczonych, 15zł za 51−55, 20 zł za każdego ubezpieczonego
powyżej 55 osób, ale nie więcej niż 60.
Znajdź wartość premii, który podpisał umowy ubezpieczeniowe z 57 nowymi klientami. Ma ktoś
pomysł?
27 kwi 20:41
a7:
20zł *57=1140 zł
27 kwi 20:43
a7: chyba że 10*50+15*5+20*2=500+75+40=615
27 kwi 20:47
Blondyna: Nie trzeba tutaj kombinować z estymacją przedziałową?
27 kwi 20:50
a7: nie wiem, nie zauważyłam, że to zadanie ze statystyki, podeszłam "arytmetycznie"
27 kwi 21:09
wredulus_pospolitus:
pragnę zauważyć, że premia 10PLN i 15PLN to nie premia liczona za każdego z ubezpieczonych w
danym przedziale (przynajmniej tak tego treść zadania pnie przedstawia)
Niech autorka dokładnie przepisze treść zadania
27 kwi 21:58