1 | ||
∑∞n=1 | to n=1 jest pod sigmą | |
n*n+2 |
3 | ||
mi wyszło | , ale nie dam sobie głowy uciąć, że jest ok ![]() | |
4 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
n(n+2) | 2n | 2(n+2) |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
( | − | )+( | − | )+( | − | )+( | − | )+... | ||||||||
2 | 6 | 4 | 8 | 6 | 10 | 8 | 12 |
1 | 1 | 3 | ||||
niektóre elementy się skracają, zatem dana suma równa jest | + | = | . | |||
2 | 4 | 4 |
3 | ||
S= | ||
4 |
n | n | |||
A dla takiego przykładu ∑∞n=1 | ? kompletnie nie mam pojęcia na co rozłożyć | |||
5n | 5n |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Tak, ale rozkład Szkolniaka pomógł, bo mamy Sn= ( | − | ) + ( | − | ) + | ||||
2 | 6 | 4 | 8 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
... + ( | − | ) + ( | − | ) | ||||
2(n−1) | 2(n+1) | 2n | 2(n+2) |
3(n+1)(n+2) − 4 | 3 | |||
Sn = | → | |||
4(n+1)(n+2) | 4 |
1 | ||
Twój zapis pod znakiem ∑ był taki | a to jest zupełnie co innego niż: | |
n*n+2 |
1 | |
. | |
n*(n+2) |
1 | 1 | |||
∑(n=1 do ∞) n*( | )n dla x= | mamy szereg : | ||
5 | 5 |
x | 1 | |||
∑(n=0 do ∞)n*xn= | podstawiaj za x= | . | ||
(1−x)2 | 5 |
1 | 2 | 3 | 4 | |||||
S= | + | + | + | +.... | ||||
5 | 52 | 53 | 54 |
2 | 3 | 4 | 5 | |||||
5S=1 + | + | + | + | .+..... | ||||
5 | 52 | 53 | 54 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
5S−S=1+ | + | + | + | +... | ||||
5 | 52 | 53 | 54 |
1 | |||||||||||
4S= | |||||||||||
|
5 | ||
4S= | ||
4 |
5 | ||
S= | ||
16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |