Pilne :) Różnica długości podstaw trapezu.
rafalo12: Pilne

W pewnym trapezie kąty przy dwóch przeciwległych wierzchołkach maja miary α oraz
90*+α. Jedno z ramion tego trapezu ma długość t. Wyznacz różnicę długości podstaw tego
trapezu.
26 lut 17:52
Basia:
Jeżeli kąty przy przeciwległych wierzchołkach są sobie równe to trapez jest równoległobokiem i
różnica podstaw = 0.
Nie miało to być "przy sąsiednich wierzchołkach" ?
26 lut 18:12
rafalo12: Kąty przy przeciwległych wierzchołkach nie są równe, tylko jeden jest równy α a drugi 90*+α.
26 lut 22:03
Basia:

∡BAF =α
∡DEF=90+α
∡CEF = 90
stąd
∡CED=α
∡CDE = 90−α
∡AFB=90−α
BC=EF
AD−EF = AD−BC = AB+CD = x+y
x=t*sinβ=t*sin(90−α)=t*cosα
h = t*sinα
tr.ABF i tr.ECD mają takie same kąty i jeden bok tej samej długości czyli są przystające
AB = EC
BF=CD
h=y
y=t*sinα
AD−EF = x+y=t*cosα+t*sinα = t(sinα+cosα)
26 lut 22:47
rafalo12: dziękuję Basia
27 lut 16:13
sj:

♥
27 kwi 11:42
sj:
∞
27 kwi 11:53