przekształcenie
jaros: Witam, przychodzę z potrzebą wytłumaczenia mi przekształcenia równania
1) tgβ + tgγ = −1 + tgβtgγ
=======>> (tgβ − 1)(tgγ − 1) = 2
27 kwi 19:10
WhiskeyTaster: tgβ + tgγ = − 1 + tgβtgγ
tgβ − tgβtgγ + tgγ = − 1
tgβ(1 − tgγ) + tgγ − 1 + 1 = − 1
tgβ(1 − tgγ) − (1 − tgγ) = − 2
(1 − tgγ)(tgβ − 1) = − 2
(tgγ − 1)(tgβ − 1) = 2
Teraz widać?
27 kwi 19:24
PW: A wymnóż to co masz na końcu po lewej stronie.
27 kwi 19:27
PW: Nie zdążyłem
27 kwi 19:28
jaros: Aaaa, dobra widać jasno, ciekawe... dziękuje
27 kwi 19:33
jaros: A potem jest jeszcze napisane, że z (tgβ − 1)(tgγ − 1) = 2 wyznaczani tgβ oraz tgγ i to jest
tgβ − 1= 1 oraz (tgγ − 1) = 2, wiecie z czego to jest bez polecenia?
27 kwi 19:38
WhiskeyTaster: Nie rozumiem pytania. Wszystko zależy od tego jak brzmi polecenie. Obrazem funkcji tgx jest
zbiór liczb rzeczywistych, więc bez jakichś założeń takich iloczynów jest nieskończenie wiele.
27 kwi 19:44
jaros: Oblicz tgα + tgβ + tgγ, wiedząc, że α, β, γ są kątami w trójkącie oraz tgα, tgβ, tgγ są
liczbami naturalnymi.
Wiem, że kąt α≤60, bo α≤β≤γ bo przy takich założeniach nie może powstać inny trójka o kącie
większym niż 60, ale nierozumiem wyznaczenia β oraz γ
27 kwi 19:48
WhiskeyTaster: No widzisz, dokładając założenia ograniczasz się do mniejszej ilości przypadków.
Skoro tangesy są liczbami naturalnymi, to generalnie mamy dwie mozliwości:
(tgγ − 1) = 1 i (tgβ − 1) = 2 lub (tgγ − 1) = 2 i (tgβ − 1) = 1
Zauważ jednak, że skoro γ > β, to tgγ > tgβ, bo tgx jest funkcją rosnącą.
Wobec tego tgγ − 1 > tgβ − 1, więc (tgγ − 1) = 2 i (tgβ − 1) = 1
27 kwi 19:54
PW: Skoro tgβ oraz tgγ są liczbami naturalnymi, a
(tgβ − 1)(tgγ −1) = 2,
to jaki wniosek?
27 kwi 19:55
jaros: To musze wybrać takie 2 liczby naturalne, które spełniaj to równie tak? i ostaniej para tylko
2;3 lub 3;2
27 kwi 20:01
jaros: tak?
27 kwi 20:01
WhiskeyTaster: Chaotycznie piszesz. Tak, wybierasz takie dwie liczby naturalne, że ich iloczyn jest równy 2.
Ale to nie są 2 i 3. To odpowiednie tangesy są równe 2 i 3. I bez żadnego "lub", bo one są
jasno określone.
27 kwi 20:19