Oblicz granice podstawy
Riku: Oblicz granice
Witam mam 2 pytania , musze odesłać wykładowcy przykłady i chciałbym upewnic czy są one dobrze
zrobione
Niestety wysłał on tylko zadania z dopiska zeby korzystac z matemaksa i tam sie sami nauczmy
| | 3n | |
an= √n2+3n−n= √n2(1− |
| to dązy do 0)−n = √n2*(1) −n = n−n = 0? |
| | n2 | |
27 kwi 18:12
wredulus_pospolitus:
1) ok
2) ok
| | a−b | |
3) nie ok ... √a − √b = |
| <−−− wykonaj takie przekształcenie |
| | √a + √b | |
4) nie ok ... analogicznie do (3)
27 kwi 18:15
Riku: w sensie moze nie ogarniam ale w którym momencie wychodza 2 pierwiastki bo tego za bardzo nie
widze
27 kwi 19:44
WhiskeyTaster: Korzystasz tu ze wzoru na różnicę kwadratów dwóch liczb: a2 − b2 = (a − b)(a + b)
Wredulus po prostu uprościł zapis. Nie muszą być dwa pierwiastki.
27 kwi 19:49
Mila:
lim
n→∞(
√n2+3n−n) masz symbol
∞−
∞.
Przekształcamy wyrażenie:
| | √n2+3n+n | | n2+3n−n2 | |
(√n2+3n−n) * |
| = |
| = |
| | √n2+3n+n | | √n2+3n+n | |
| | 3n | |
= |
| teraz licz granicę: |
| | √n2+3n+n | |
27 kwi 20:38