Oblicz granicę
Shizzer: Oblicz granicę
| | x | |
limx→3−( |
| ) Nie bardzo wiem jak coś takiego mam wykonać. Wiem, że mam tutaj |
| | 9 − x2 | |
do policzenia granicę funkcji w punkcie 3 i dążę do x = 3 z lewej strony, ale nie wiem na
przykład
jak działać ze znakami w przypadku kiedy mam liczyć granicę przy x'ach dążących z danej strony.
Ktoś mógłby mi to wytłumaczyć? Byłbym wdzięczny
27 kwi 17:41
Adamm:
3−, to x→3 oraz x<3
27 kwi 17:44
Shizzer: Tyle wiem, ale nie potrafię tego rozwiązać niestety.
Mój tok myślenia:
| | x | | 3 | |
limx→3−( |
| ) = [ |
| ] |
| | 9 − x2 | | 0 | |
Co w takim przypadku mam zrobić z mianownikiem? Mianownik jest równy +0 czy −0?
27 kwi 17:50
wredulus_pospolitus:
| | x | | 3 | |
lim x−>3− |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | 9−x2 | | 0+ | |
27 kwi 17:53
wredulus_pospolitus:
zauważ, że 3− = 2.99999999999999999999999999999999999999999999999
więc (3−)2 < 32 = 9
więc 9 − x2 > 0
27 kwi 17:54
Shizzer: Dziękuję bardzo! Właśnie to chciałem zrozumieć
27 kwi 17:56
Shizzer: Czy ten przykład dobrze rozwiązałem?
| | x | | x | |
limx→1+( |
| ) = limx→1+( |
| ) = |
| | x2 − 4x + 3 | | (x − 1)(x − 3) | |
| | x | | 1 | |
= limx→1+( |
| ) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0+ * (−2) | | −0 | |
27 kwi 18:35
Szkolniak: dobrze
27 kwi 18:39
Shizzer: Dziękuję za info
27 kwi 18:39