optymalizacja
f123:

Prostokatna kartke o wymiarach |AB| = a, |AD| = b (a < b) zagieto tak jak na rysunku.
Wyznacz punkty M tak, aby slad zgiecia MN byl najkrotszy.
27 kwi 15:38
wredulus_pospolitus:

W sensie tak zginana jest kartka ,,, tak

I szukamy minimum dla
|NM|
27 kwi 15:43
f123: skad ja mam to wiedziec

Polecenie przpisane 1 do 1, nic wiecej nie ma
27 kwi 15:44
f123: rysunek tez
27 kwi 15:45
wredulus_pospolitus:

Więc przyjmuję że właśnie oto chodzi.
Zauważ, że linia zgięcia ND' wyznaczam nam trapez ABD'N o kąta α i β
Po zgięciu musimy dostać przystający trapez A'B'D'N, więc mamy także kąty α i β
(β zaznaczony tylko obrazowo −−− w zadaniu jest zbyteczny)
27 kwi 15:57
wredulus_pospolitus:
Wskazówka −−− znajdź punkt M' będący 'reprezentacją' punktu M na trapezie ABD'N.
|NM| = |NM'| a kiedy |NM'| będzie najmniejsza
27 kwi 16:02
wredulus_pospolitus:
poprawka ... kuźwa ... źle zginałem
27 kwi 16:03
wredulus_pospolitus:

jeszcze raz rysunek:
to lewy górny róg kartki zginamy 'do doły'
27 kwi 16:05
wredulus_pospolitus:
zauważ, że ND'MD będzie deltoidem ... może będzie trzeba z tego skorzystać
27 kwi 16:06
f123:

mamy cos takiego
27 kwi 16:13
wredulus_pospolitus:
tak ... bo ot wynika z deltoidu
27 kwi 16:16
f123: nadal nci nie daje
27 kwi 16:17
wredulus_pospolitus:
| e*f | |
Pdeltoidu = |
| ... chcemy znaleźć minimalne f. |
| 2 | |
Pole deltoidu NIE JEST jednak stałe
chcemy znaleźć minimum funkcji f(c,d) =
√c2 + d2
wiedząc, że:
| a2 + y2 | |
c2 = (a−c)2 + y2 −−−> 2ac = a2 + y2 −−> c = |
| |
| 2a | |
| a2 + y2 | |
d2 = a2 + (d−y)2 −−−> 2yd = a2 + y2 −−> d = |
| |
| 2y | |
| a2 + y2 | | a2 + y2 | |
no to mamy f(y) = ( ( |
| )2 + ( |
| )2 )1/2 |
| 2a | | 2y | |
średnio pięknie to wygląda ... może da się to ładniej zapisać
27 kwi 16:30
f123:

Trojkat MCD'
y
2 = x
2 − (a − x)
2 ===> y
2 = 2ax − a
2
Trojkat DCD'
| ax | |
(2z)2 = a2 + 2ax − a2 ===> z = √ |
| |
| 2 | |
Trojkat DKM
| ax | | 2x2 − ax | |
p2 = x2 = |
| ===> p = √ |
| |
| 2 | | 2 | |
Trojkat DMN
z
2 = p * q
ax | | 2x2 − ax | | ax | |
| = q * √ |
| ===> q = |
| |
2 | | 2 | | | |
| 2x2 − ax | | ax | |
|MN| = p + q = √ |
| + |
| = |
| 2 | | | |
Wyrazenie podpierwiastkowe najmniejsza wartosc:
| 16x3(4x2 − 2ax) − 4x4(8x − 2a) | |
f'(x) = |
| = |
| (4x2 − 2ax)2 | |
| 32x5 − 24ax4 | |
= |
| |
| (4x2 − 2ax)2 | |
| 3 | |
f'(x) = 0 <=> 32x5 − 24ax4 = 0 <=> 8x4(4x − 3a) <=> x = 0 v x = |
| a |
| 4 | |
| 3 | |
f'(x) < 0 <=> x ∊ (0, |
| a) |
| 4 | |
| 3 | |
f'(x) > 0 <=> x ∊ ( |
| a, a> |
| 4 | |
| 3 | |
Finalnie Punkt M bedzie znajdowac sie w odleglosci |
| a od wierzcholka D |
| 4 | |
27 kwi 16:56
Saizou :

Trochę łatwiejsze rachunki

MN
2=x
2+y
2
ΔNEF ~ ΔFCM (kkk)
y=k+l
xy
2=ax
2+ay
2−xy
2
y
2(2x−a)=ax
2
| ax2 | | 2x3 | |
MN2=x2+ |
| = |
| = f(x) |
| 2x−a | | 2x−a | |
| 6x2(2x−a)−2x3*2 | |
f'(x)= |
| =0 |
| (2x−a)2 | |
12x
3−6ax
2−4x
3=0
8x
3=6ax
2
| 3 | |
x= |
| a <−− sprawdzić czy faktycznie jest minimum |
| 4 | |
27 kwi 19:59