Wykaż, że figura jest prosotokątem, jeśli jej pole jest równe a^2+b^2
czarniecki: Długości boków czworokąta wypukłego ABCD, są równe: AB=a, BC=2a, CD=b, AD=2b. Wykaż, że figura
jest prosotokątem, jeśli jej pole jest równe a2+b2
27 kwi 15:27
wredulus_pospolitus: zał.
a>0 , b>0
| | √(9b2 − a2)(9a2 − b2) | |
PABCD = √ (a + 3b)(−a + 3b)(3a + b)(3a − b)/24 = |
| |
| | 4 | |
| √(9b2 − a2)(9a2 − b2) | |
| = a2 + b2 |
| 4 | |
(9b
2 − a
2)(9a
2 − b
2) = (4(a
2 +b
2))
2
82a
2b
2 − 9a
4 − 9b
4 = 16a
4 + 32a
2b
2 + 16b
4
25a
4 − 50a
2b
2 + 25b
4 = 0
a
4 − 2a
b2 + b
4 = 0
(a
2 − b
2)
2 = 0 −−−> a = b lub a = −b (drugie sprzeczne
wniosek.
c.n.w.
27 kwi 15:36
czarniecki: dzięki
27 kwi 15:38