Zapisz równanie
Heremiji: zapisz równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt p
a)k:y − 3x−2, P(2,2) b)k:y = 2x + 7, P(−2,1)
27 kwi 13:55
Shizzer: a)
k: y = −3x − 2
1. Prosta równoległa do prostej k będzie miała współczynnik kierunkowy równy współczynnikowi
kierunkowemu prostej k.
a = −3
2. Jeśli szukana prosta ma przechodzić przez punkt P to dla x = 2 przyjmuje wartość y = 2 tj.
Niech szukana prosta będzie prostą l.
l: y = −3x + b
P(2, 2) ⇒ 2 = −3 * 2 + b ⇒ b = 8
l: y = −3x + 8
27 kwi 14:05