okrąg i prosta rozwiąz układ algebraicznie i graficznie
mam problem : | ⎧ | x2+4x+y2−2y−15=0 | |
| ⎩ | y=−x+1 |
|
27 kwi 11:26
wredulus_pospolitus:
x2 + 4x + y2 − 2y − 15 = 0 ⇔
x2 + 4x + 4 −4 + y2 − 2y + 1 − 1 − 15 = 0 ⇔
(x + 2)2 − 4 + (y−1)2 − 1 − 15 = 0 ⇔
(x+2)2 + (y−1)2 − 20 = 0 ⇔
(x+2)2 + (y−1)2 = 20
27 kwi 11:30
mam problem : a jak to narysować?
27 kwi 11:39
mam problem : s(−2,1) r=2√5
27 kwi 11:40
wredulus_pospolitus:
27 kwi 11:46
mam problem : w jaki sposób narysować r=2√5
27 kwi 11:49
f123: Zaokraglil 2√5 do dwoch cyfr znaczacych
27 kwi 11:51
wredulus_pospolitus:
jak masz cyrkiel to narysuj sobie trójkąt prostokątny o przyprostokątnych
2 i 8 −−−> przeciwprostokątna będzie miała długość 2√5
27 kwi 11:55
ICSP: samo 8 jest większe od 2√5 ^^
27 kwi 11:58
wredulus_pospolitus: miało być 2 i 4
27 kwi 12:02
Mariusz:
Jest jeszcze sposób konstrukcją odcinka będącego średnią geometryczną
odcinków tutaj 4 oraz 5
28 kwi 09:53
Mila:

c=
√5
2c=2
√5
29 kwi 23:09
Mariusz:
Mila tak ale sposób z średnią geometryczną jest bardziej ogólny poza tym
wredulus wspominał już o trójkącie prostokątnym
30 kwi 00:24