agulcia: czy mozna prosic o pomoc? rozwiaz rownanie I-5x-3I=5, I3x-2I+x=3, Ix+5I-2Ix-4I=9,
Ix-3I=5-IxI
Bardzo prosze o rozwiazanie tych zadan
19 lis 19:29
pipi:
Nie można

! Basia, Mycha i "życzliwa"


jest od tego


( i wciąż nieomylna

nawet jak się myli

!
Więc kończę z tym społecznym pomaganiem

żegnam to forum

!
19 lis 19:56
Dwiekropki: a) -5x-3=5 lub -5x-3=-5 dalej już łatwo.. : )
b) -3x+2=3-x lub 3x-2=3-x
19 lis 20:03
Dwiekropki: c) najlepiej narywować sobie ość liczbową z miejscami zerowymi.. i zaznaczyć jakby takie
'ptaszki' .. wtedy widzimy przedziały .. czyli x=(-niesk , -5) lub x=(<-5,4)
lubx=<4, niesko)
I wtedy z każdego przedziału wybierasz jakąś liczbę np z pierwszego -10 .. i jak wyjdzie
to co w wart. bezwzg wartość ujemna to zamieniasz znaki a jak dodatnia to
przepisujesz.. czyli ..
-x-5 -2(-x+4)=9 lub x+5 - 2(-x+4)=9 lub x+5 -2(x-4)=9 i obliczamy
jak normalne rownainia
19 lis 20:08
Dwiekropki: Na koniec trzeba pamiętać by zobaczyć czy X należy do tych przedziałów - DZIEDZINY które
są powyżej.. : ) ostatni przykład tak jak 3..
19 lis 20:09
agulcia: dziekuje bardzo buzka wielka
19 lis 20:41