26 kwi 23:51
wredulus_pospolitus:
ante −−− notatki masz

Książkę masz
26 kwi 23:56
wredulus_pospolitus:
w zad 1 masz rozkład dwumianowy
w zad 2 masz rozkład normalny
dodatkowo w zad 2 podpunkt (a) −−− jeżeli tego nie wiesz, to wybacz, ale najpierw ogarnij
TEORIĘ
26 kwi 23:58
ante: Proszę o sprawdzenie i informację czy coś jeszcze trzeba zrobić.
Zadanie 1
a)
prawd. wyrzucenia orła = prawd. wyrzucenia resztki = 0,5
np. O O O R R −> 1/25 = 1/32
obliczam kombinację:
C 3 5 = (5 3) = 5! / 3! (5−3)! = 10
P(X=3) = 10 * 1/32 = 10/32 = 5/16
b)
P(X>2)
np.
3 orły − C 3 5 = (5 3) = 5! / 3! (5−3)! = 10 możliwości
4 orły O O O O R − 5 możliwości
5 orłów − O O O O O − 1 możliwość
P(większe niż 2) = 16 * 1/32 = 1/2
c)
czy ten warunek wzajemnie się nie wyklucza?
27 kwi 23:56
wredulus_pospolitus:
(a) ok ... ale można było od razu wykorzystać schemat Bernoulliego
(b) ok ... ale także można było spojrzeć na rozkład dwumianowy i zauważyć, że P(X>2) = P(X≥3) =
(c) taka treść −−− tak ... zdarzenie nie może zostać spełnione (zapewne błąd układającego
zadanie)
28 kwi 00:00
ante: ok, dzięki. A jak rozwiązać resztę zadania? (rozkład i charakterystyki)
rozkład − ma być w postaci tabeli?
X | O | R
Pi | 1/2 | 1/2
charakterystyki:
wariancja = 1*1/2 + 1*1/2 = 1/4
odch. std. = 1/2
28 kwi 00:17
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz napiszę −−− włącz wyszukiwarkę google −−− wpisz hasło: rozkład dwumianowy
28 kwi 00:31
ante: Zadanie 1
rozkład
P(X=0) = 1/32
P(X=1) = 5/32
P(X=2) = 10/32
P(X=3) = 10/32
P(X=4) = 5/32
P(X=5) = 1/32
charakterystyka:
E(X) = 2,5
D2 = 7,5
D(X) ≈ 1,12
Czy coś jeszcze potrzebuję do tego zadania? Proszę o sprawdzenie i ew. wskazówki. Jak w
rozkładzie mogę obliczyć kombinacje rozłożenia orłów?
28 kwi 23:18
ante: mógłby ktoś sprawdzić poprawność?
29 kwi 18:14