Prawdopodobieństwo
bsw: Przedsiębiorstwo dokonuje zakupu elementów z trzech hurtowni: A, B, C. Poniżej przedstawiono
ile sztuk jest dobrych (D), a ile wadliwych (W).
A − D:48, W:2
B − D:16, W:4
C − D:28, W:2
Oblicz prawdopodobieństwo:
a) element był zakupiony w hurtowni A i jest wadliwy
b) losowo wybrany element jest wadliwy
c) losowo wybrany element jest z hurtowni B
d) losowo wybrany element jest z hurtowni C jeśli wylosowany element okazał się wadliwy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Proszę o sprawdzenie moich wyników:
a) 1/100
b) 2/125
c) 1/5
d) niestety nie wiem jak zastosować wzór na pr. warunkowe
26 kwi 22:30
wredulus_pospolitus:
a) nie
b) nie
c) tak
d) to podałem wczoraj (ktoś wrzucił to zadanie tylko z tym podpunktem)
26 kwi 23:05
bsw: mogę otrzymać wskazówki jak to obliczyć poprawnie?
26 kwi 23:28
wredulus_pospolitus:
| | liczba wadliwych z A | |
a) |
| |
| | łączna liczba wszystkich elementów ze wszystkich fabryk | |
| | liczba wszystkich wadliwych | |
b) |
| |
| | łączna liczba wszystkich elementów ze wszystkich fabryk | |
| | wadliwe z fabryki C | |
d) |
| |
| | liczba wszystkich wadliwych | |
26 kwi 23:30
bsw: Dziękuję!

Jak najlepiej to zrozumieć? Chcę się tego nauczyć na przyszłość, a nie za bardzo rozumiem wzory
na prawdopodobieństwo warunkowe :\
26 kwi 23:41
wredulus_pospolitus:
wzór na prawdopodobieństwo warunkowe:
ale też można na to patrzeć w ten sposób:
co u nas w przypadku dla podpunktu (d) mamy:
AnB −−− zdarzenie w którym mam wadliwą sztukę z fabryki C
B −−− zdarzenie w którym mamy wadliwą sztukę (z dowolnej fabryki)
stąd:
|AnB| = 2
|B| = 2+4+2 = 8
Jak chcesz możesz zainstalować discord'a i wchodzić tam −−− 'głosowo' łatwiej będzie
wytłumaczyć zadania.
26 kwi 23:45