matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo bsw: Przedsiębiorstwo dokonuje zakupu elementów z trzech hurtowni: A, B, C. Poniżej przedstawiono ile sztuk jest dobrych (D), a ile wadliwych (W). A − D:48, W:2 B − D:16, W:4 C − D:28, W:2 Oblicz prawdopodobieństwo: a) element był zakupiony w hurtowni A i jest wadliwy b) losowo wybrany element jest wadliwy c) losowo wybrany element jest z hurtowni B d) losowo wybrany element jest z hurtowni C jeśli wylosowany element okazał się wadliwy −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Proszę o sprawdzenie moich wyników: a) 1/100 b) 2/125 c) 1/5 d) niestety nie wiem jak zastosować wzór na pr. warunkowe
26 kwi 22:30
wredulus_pospolitus: a) nie b) nie c) tak d) to podałem wczoraj (ktoś wrzucił to zadanie tylko z tym podpunktem)
26 kwi 23:05
bsw: mogę otrzymać wskazówki jak to obliczyć poprawnie?
26 kwi 23:28
wredulus_pospolitus:
 liczba wadliwych z A 
a)

łączna liczba wszystkich elementów ze wszystkich fabryk 
 liczba wszystkich wadliwych 
b)

łączna liczba wszystkich elementów ze wszystkich fabryk 
 wadliwe z fabryki C 
d)

liczba wszystkich wadliwych 
26 kwi 23:30
bsw: Dziękuję! emotka Jak najlepiej to zrozumieć? Chcę się tego nauczyć na przyszłość, a nie za bardzo rozumiem wzory na prawdopodobieństwo warunkowe :\
26 kwi 23:41
wredulus_pospolitus: wzór na prawdopodobieństwo warunkowe:
 P(AnB) 
P(A|B) =

P(B) 
ale też można na to patrzeć w ten sposób:
 |AnB| 
P(A|B) =

|B| 
co u nas w przypadku dla podpunktu (d) mamy: AnB −−− zdarzenie w którym mam wadliwą sztukę z fabryki C B −−− zdarzenie w którym mamy wadliwą sztukę (z dowolnej fabryki) stąd: |AnB| = 2 |B| = 2+4+2 = 8 Jak chcesz możesz zainstalować discord'a i wchodzić tam −−− 'głosowo' łatwiej będzie wytłumaczyć zadania.
26 kwi 23:45