Oblicz granicę
Olek: Oblicz granicę
| | 4 | | 1 | |
an = (1 − |
| )5n nie wiem czy tak mogę zrobić: [(1+ |
| )−n4]−20 |
| | n | | −n4 | |
→ e
−20 ?
26 kwi 21:14
ICSP: możesz
26 kwi 21:14
Olek: A takie coś √3n + 4n + 5n to po prostu →∞?
26 kwi 21:41
Godzio: A nie ma tam pierwiastka n − tego stopnia?
n√
26 kwi 21:53
Mirek: Jezeli jest to ciag : an = n√ 3n + 4n + 5n to wykorzystaj tw. o trzech ciagach
26 kwi 21:55
Olek: nie jest po prostu normalny pierwiastek, bo to przykład a, inne już mają do n, ale akurat ten
nie
26 kwi 21:58
wredulus_pospolitus:
jezeli jest pierwiastek jest kwadratowy to ewentualnie robisz:
√3n + 4n + 5n ≥ √5n = 5n/2 −−> +∞
wniosek ... koniec zadania
26 kwi 22:00
Olek: n√3n − 2n a takie coś. z tw. o trzech ciągach cn może być np pn{3n}, ale do tego nie
mogę znaleźć an
27 kwi 12:53
wredulus_pospolitus:
może tak:
an = n√3n−2n
n√3n ≥ an = n√ 9n/2 − 8n/3 ≥ n√9n/2 − 9n/3 = n√ 9n/2(1 − 9−n/6)
27 kwi 13:04
Olek: Faktycznie, dziękuję i pozdrawiam.
27 kwi 13:33
Olek: | | 2n2 | |
A takie coś an = |
| * cos(5n + 6) ? |
| | 3n3 + 4 | |
27 kwi 14:00
wredulus_pospolitus:
−1 ≤ cos(5n+6) ≤ 1
27 kwi 14:12
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz:
| | 2n3 | | 2n3 | | 2n3 | |
− |
| ≤ |
| *cos(5n+6) ≤ |
| |
| | 3n3 + 4 | | 3n3 + 4 | | 3n3 + 4 | |
27 kwi 14:19
ABC:
albo "iloczyn ciągu zbieżnego do zera i ciągu ograniczonego jest ciągiem zbieżnym do zera"
27 kwi 14:23