Wyznaczenie stycznej
DisStream: Wyznacz równania wspólnych stycznych do wykresu funkcji f(x)=x2−x+1 i g(x)=1/2x2−x+2
Wiem, ze trzeba to zrobic za pomocą pochodnych jednak nie potrafie ułozyc rownania
26 kwi 21:12
Mirek: Wyznacz punkt przeciecia krzywych :
x2 −x +1= (0,5)x2 −x +2 ⇒0,5 x2 = 1 ⇒ x= √2 lub x= − √2
A( √2 ; 3−√2 ) lub B( −√2; 3 +√2 ) punkty stycznosci
Styczna : y − yo = f '(xo )( x− xo)
26 kwi 21:19
DisStream: i co dalej?
26 kwi 21:32
Luki: z zadaniem nie pomogę ale kontent na yt masz fajny
26 kwi 21:43
f123: @Mirek twoje rozwiazanie jest bledne. Dlaczego zakladamy, ze styczna bedzie styczna do obu tych
funkcji w jedynakowym punkcie?
Robimy tak:
f'(x) = 2x − 1
g'(x) = x − 1
y − f(x0) = f'(x0)(x − x0)
y − g(x0) = g'(x0)(x − x0)
Porzadkujesz to, i porownujesz ze soba wspolrzynniki przy 'x' oraz wyrazy wolne
26 kwi 21:44
Mirek: Bo inaczej nie masz punktow stycznosci , bo skad ?
Porownujac wspolczynniki masz dwie styczne rownolegle , a w tresci napisane " wspolne " !
26 kwi 21:48
f123: "wspolne" czyli ze zarowno jest styczne do wykkresu funkcji f i g, ale nie w tym samym punkcie
26 kwi 21:50
wredulus_pospolitus:

Mirek −−− absolutnie nie
Pokaż mi jak niby ma wyglądać styczna do obu tych wykresów w punkcie
zielonym 
Na
fioletowo zaznaczyłem 'na oko' (nie ma tutaj precyzji − chodzi o pokazanie sytuacji)
jedną z tych stycznych.
Styczna będzie jedna dla obu tych funkcji, ale funkcje będą miały INNE punkty styczności z tą
(jedną) styczną.
26 kwi 21:57
Mirek: Napisano w liczbie mnogiej " rownania wspolnych stycznych !
Przez punkt " zielony " przechodzi jedna styczna do jednej krzywej i druga styczna inna do
drugiej
krzywej
26 kwi 22:00
f123: Poprawiajac moje rozwiazanie:
y − f(q) = f'(q)(x − q)
y − g(p) = g'(p)(x − p)
26 kwi 22:06
wredulus_pospolitus:
A czy
fioletowa nie jest WSPÓLNĄ styczną tych dwóch wykresów

No to narysuj mu STYCZNĄ do tych dwóch wykresów w punkcie
zielonym (punkt przecięcia się
krzywych).
26 kwi 22:07
wredulus_pospolitus:
Ty dokonałem NADINTERPRETACJI treści zadania zakładając, że ta 'wspólna styczna' musi być
styczna w tym samym punkcie do obu krzywych.
Takiej stycznej dla tych krzywych NIE BĘDZIE, nie może być.
26 kwi 22:09
Mirek: Czyli jest tylko jedna wspolna styczna ?
26 kwi 22:09
wredulus_pospolitus:
a z tego co piszesz to wnioskuję że w ogóle nie zrozumiałeś treści zadania −−− to ma być
WSPÓLNA styczna dla obu krzywych ... a piszesz, że w zielonym punkcie jedna styczna będzie do
jednej krzywej a inna (druga) do drugiej krzywej −−−−− czyli masz dwie (różne) styczne ...
gdzie tu masz 'wspólne styczne'
26 kwi 22:11
wredulus_pospolitus:
nie ... druga będzie w II ćwiartce
26 kwi 22:12
wredulus_pospolitus:

UWAGA

Styczne narysowane 'na oko' − nie sugerować się rysunkiem w celu odczytania punktów przecięcia
się tych stycznych z osiami OX i OY
26 kwi 22:14
ICSP:

y = ax + b
styczność z funkcja f:
y = ax + b
y = x
2 − x + 1
x
2 −(1 + a) + 1 − b = 0
Δ = (1 + a)
2 − 4(1 − b) = 0
styczność z funkcją g:
y = ax + b
Δ = (1 + a)
2 − 2(2 − b) = 0
(1 + a)
2 − 4(1 − b) = 0
(1 + a)
2 − 2(2 − b) = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4(1−b) = 2(2−b)
4 − 4b = 4 − 2b
b = 0 ⇒ a = 1 v a = −3
y = −3x v y = x
26 kwi 22:16