Miary kątów wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny.
Iwona: Wiadomo, że miary kątów wewnętrznych pewnego wielokąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny.
Największy kąt ma miarę 171 stopni, a różnica 6 stopni.
a) Wyznacz liczbę boków tego wielokąta.
b) Ile przekątnych ma ten wielokąt?
26 lut 17:25
Eta:
Pomagam
26 lut 18:43
Basia:
suma miar kątów n−kąta wypukłego = (n−2)*180
Twój ciąg ma wzór a
n = a
1+(n−1)*r czyli
171 = a
1+(n−1)*6
stąd
a
1 = 171−(n−1)*6 >0
171−6n+6 > 0
177>6n
czyli n≤29
spróbujmy sprawdzić czy n=29
(n−2)*180=27*180=4860
a
1 = 171−28*6 = 171−168=3
| | a1+a29 | | 3+171 | | 174 | |
S29= |
| *29 = |
| *29 = |
| *29 = 87*29 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
niestety 87*29 = 2523 ≠ 4860
sprzeczność
Twoje zadanie nie ma rozwiązania
Może to miał być
najmniejszy, a nie największy kąt
26 lut 18:49
Eta:
Miary katów tworza ciąg o różnicy r= − 6
o ( czyli ciąg malejący)
nie piszę stopni , bo mi wygodniej ( napiszesz sama , )
a
1= 171 r= −6
a
n= a
1+(n−1)*r , gdzie n −− ilość kątów i boków
a
n= 171 −6n +6= 177−6n
| | 171+177−6n | |
Sn = |
| *n= (174−3n)*n
|
| | 2 | |
ponad to sumakatów wewnetrznych wielokata wypukłego wyraza sie wzorem
(n−2)*180
o
zatem porównując te sumy mamy:
(174−3n)*n= (n−2)*180
po uporządkowaniu otrzymasz równanie:
n
2 +2n −120=0 Δ= 484
√Δ= 22
n1 = 10 v n
2 <0 −−−odrzucamy
zatem tym wielokątem spełniającym warunki zad. jest 10−ciokąt
ilość przekatnych wyznaczamy ze wzoru:
| | n(n−3) | |
d= |
| =........ dokończ
|
| | 2 | |
26 lut 18:52
Basia: Eta przyjęła, że 171 to kąt najmniejszy, i pewnie tak ma być, bo pokazałam, że jeśli to jest,
tak jak napisałaś, największy to zadanie nie ma rozwiązania
26 lut 18:57
Eta:
No to jeszcze sprawdzenie , za przykładem
Basi 
(n−2)*180
o= 8*180
o= 1440
o
S
10= ( 174−30)*10= 144*10 = 1440
o
czyli jest ok

P.S. Pozdrawiam
Basiu
26 lut 18:58
Eta:
Niestety , ale przyjęłam ,że 171
o −−− miara kata najwiekszego
ale przyjęłam r=
−6 ........ bo ciąg malejący ( i takie r musi być)
26 lut 19:00
Basia:
Zgadza się; gdzieś się machnęłam.
26 lut 19:10
Iwona: Dziękuję Basiu i dziękuje Eta za rozwiązanie zadania!

W zadaniu jest napisane, że 171
o to miara kąta największego.
Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam!
27 lut 00:08