pradopodobieństwo
jaros: W pierwszej urnie umieszczono n kul białych i 5 kul czarnych, a w drugiej urnie 3 kule białe i
n czarnych. Losujemy jedną kulę z pierwszej urny i przekładamy ją do drugiej urny. Następnie
losujemy jedną kulę z drugiej urny. Oblicz n, wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania kuli
| | 7 | |
białej z drugiej runy jest równe |
| . |
| | 18 | |
Podpowie mi ktoś co i jak tutaj działaś? Szczerze, pierwszy raz robie zadanie gdzie mam n w
liczbach kul i nie wiem jak sobie z tym problemem poradzić.
26 kwi 19:10
wredulus_pospolitus:
Rozpatrujesz sytuacje:
1) z pierwszej wylosowano białą, z drugiej wylosowano białą
2) z pierwszej wylosowano czarną, z drugiej wylosowano białą
| | n | | 4 | | 5 | | 3 | | 7 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | n+5 | | n+4 | | n+5 | | n+4 | | 18 | |
rozwiązujesz powyższe równanie
26 kwi 19:20
jaros: Czyli zrobić to "drzewkiem"?
26 kwi 19:22
a7:

jasne
w pierwszej urnie mamy na początku n+5 kul prawdopodobieństwo wylosowania białej było
| | 5 | |
prawdopodobieństwo wylosowania czarnej było |
| |
| | n+5 | |
w drugiej 3+n kul
losujemy z pierwszej jedną
jeśli to była biała to w drugiej mamy 4+n kul w tym 4 białe
jeśli czarna to mamy 4+n kul w tym trzy białe
| | n | | 4 | | 5 | | 3 | | 7 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | n+5 | | 4+n | | n+5 | | n+4 | | 18 | |
i liczymy
..................
7n
2−9n−130=0
Δ=3721
√Δ=61
n=5
===
26 kwi 19:31
a7: dzrzewkiem nie trzeba
26 kwi 19:31
b:

nB,5C
3B,nC
| n | | 4 | | 5 | | 3 | | 7 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| n+5 | | n+4 | | n+5 | | n+4 | | 18 | |
26 kwi 19:44
jaros: Dziękuje @a7 oraz @b, wszystko rozumiem

@b a tak dla doprecyzowania, niemożliwe jest
wyznaczenie tak jakby "ilości czarnych kul" jakimś wyrażaniem z n?
26 kwi 19:54
wredulus_pospolitus:
nie ... liczba kul czarnych jest Ci znana i jest to konkretna wartość nie mająca żadnego
związku z 'n'
26 kwi 19:55