rozwiąż równanie
a: Rozwiąż równanie:
lim(log
8x+log
28+log
38x+...+log
n8x)=lim(1+2+3+...+n/
√n4+4)
n→
∞ n→
∞
wiem że prawa strona równa się 1/2, jeżeli chodzi o lewą stronę to nie wiem jak się za nią
zabrać, próbowałam z sumy ciągu geometrycznego ale cały czas zatrzymuję się na etapie
logarytmu podniesionego do potęgi n. Przeszukałam cały internet i wciąż nie wiem jak to
zrobić, wiem tylko że ta lewa strona ma się równać log
8x/1−log
8x.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
26 kwi 18:47
a7: |log
8x|<1 inaczej równanie nie miałoby rozwiązań ( granica lewej strony byłaby w
nieskończoności)
0=log
81<log
8x<log
88
teraz liczysz sumę szeregu i przyrównujesz
2log
8x=1−log
8x
3log
8x=1
log
8x=log
82
x=2
===
26 kwi 19:00
a: Ok super tylko problem mam właśnie z tym jak dojść do log
8x/1−log
8x, czy mógłbyś mi to
wytłumaczyć?

Z góry ogromne dzięki
26 kwi 19:03
a7: a to jest na to wzór (wzór na sumę szeregu geometrycznego zbieżnego), a wyprowadzić go to już
nie pamiętam
26 kwi 19:05
a7: już wiem
26 kwi 19:06
a7: we wzorze na sumę ciągu geometrycznego mamy
S
n=U{a
1(1−q
n){1−q} to ponieważ n dąży do nieskończoności to mianownik dąży do 1
(przy |q|<1, bo o tym mówimy)
26 kwi 19:08
a7: tj. dla uściślenia gdy np. q=2/3 to podniesione do potęgi n−tej zacznie się robić coraz
mniejszą liczbą, a właściwie dązyć do zera,
czyli mianownik = a
1(1−q
n)=a
1*(1−0)=a
1*1 =a
1
26 kwi 19:12
a: Ok super teraz wszytko jasne, dziękuję bardzo za pomoc
26 kwi 19:21
a7: 
spoks
26 kwi 19:32