czworokat
g01: Dany jest czworokąt ABCD taki że AB=AD=1 oraz kąt BAD=90o. Niech CB=c, CA=b oraz CD=a. Wykaż
że
(2−a2−c2 )2+(2b2−a2−c2 )2=4a2 c2.
26 kwi 17:29
Godzio:

β = 90
o − α
Najpierw uprośćmy Twoje wyrażenie.
4+a
4+c
4+2a
2c
2−4a
2−4c
2+4b
4+a
4+c
4−4a
2b
2−4b
2c
2+2a
2c
2=4a
2c
2
2a
4+2c
4+4b
4−4a
2−4c
2−4a
2b
2−4b
2c
2+4=0
a
4 + c
4 + 2b
4 − 2a
2 − 2c
2 − 2a
2b
2 − 2b
2c
2 + 2 = 0
a
4 − 2a
2b
2 + 2b
4 + c
4 − 2b
2c
2 − 2a
2 − 2c
2 + 2 = 0
Z twierdzenia cosinusów:
| | b2 − a2 + 1 | |
a2 = 1 + b2 − 2bcosβ ⇒ cosβ = |
| oraz cosβ = sinα |
| | 2b | |
| | b2 − c2 + 1 | |
c2 = 1 + b2 − 2bcosα ⇒ cosα = |
| |
| | 2b | |
| | (b2 − a2 + 1)2 | |
sin2α = |
| |
| | 4b2 | |
| | (b2 − c2 + 1)2 | |
cos2α = |
| |
| | 4b2 | |
Dodajemy równania, lewa strona to jedynka trygonometryczna. Mnożę od razu przez 4b
2.
4b
2 = (b
2 − a
2 + 1)
2 + (b
2 − c
2 + 1)
2
4b
2 = b
4 + a
4 + 1 − 2a
2b
2 + 2b
2 − 2a
2 + b
4 + c
4 + 1 + 2b
2 − 2c
2 − 2b
2c
2
0 = a
4 − 2a
2b
2 + 2b
4 + c
4 − 2b
2c
2 − 2a
2 − 2c
2 + 2
Wyszło dokładnie to samo, a zatem mamy koniec.
26 kwi 22:13
g01: Dzieki a jak wkonac podpunkt b)
Dany jest czworokąt ABCD taki że AB=AD=1 oraz kąt BAD=90o. Niech CB=c, CA=b oraz CD=a. Wykaż
że (a−c)2 ≤ 2b2 ≤ (a+c)2.
27 kwi 12:57
g01: Dany jest czworokąt ABCD taki że AB=AD=1 oraz kąt BAD=90o. Niech CB=c, CA=b oraz CD=a. Wykaż
że (a−c)2 ≤ 2b2 ≤ (a+c)2
27 kwi 12:57