dowodzenie
jaros: Liczby a i b spełniają warunek 3(a − 1) = a2 + b. Wykaż, że a>b
Pomoże mi ktoś to zacząć wgl?
26 kwi 17:27
wredulus_pospolitus:
3a−1 = a2 + b
a2 − 3a + 1 + b = 0
(a−1)2 + b − a = 0
dla a ≠ 1 stwierdzenie z zadania jest prawidłowe ... natomiast dla a = 1 zachodzi równość a
= b
26 kwi 17:28
wredulus_pospolitus:
aajjj ... źle zrobiłem

3a−
3 = a
2 + b
a
2 − 3a + 3 + b = 0
(a−1)
2 + b − a + 3 = 0
nierówność faktycznie będzie spełniona ... zastanów się dlaczego
26 kwi 17:30
ula: b=3(a−1)−a2
a>b
a>3(a−1)−a2
26 kwi 17:32
wredulus_pospolitus:
ula −−− czemu korzystasz z czegoś czego jeszcze nie wykazałaś do wykazania tego z czego
korzystasz
26 kwi 17:36
ula: może tak
a>b wtedy i tylko wtedy a>3(a−1)−a2
26 kwi 17:38
jaros: o > b − a, kwadrat jest nieujemny a dodając 3 robi nam się, właśnie co?
26 kwi 17:39
Saizou :
(a−1)2+3 = a−b
lewa strona jest dodatnia, zatem
a−b>0
a>b
26 kwi 17:44
jaros: Aaaaaa saizou, dziękuje

, nie mogłem tego zauważyć...
26 kwi 17:45
jaros: A mam jeszcze pytanie
Założenie to : a>b
A teza : 3(a − 1) = a2 + b tak?
26 kwi 17:46
Saizou :
Odwrotnie. To co jest po słowach wykaż, że to jest teraz.
26 kwi 17:47
Saizou : *teza
26 kwi 17:47
ula: jaros pomyśle moze samodzielnie
26 kwi 17:48
wredulus_pospolitus:
odwrotnie
założenie to: 3(a − 1) = a2 + b
teza to: a > b
założenie −−− coś co (zakładamy), że jest spełnione
teza −−− coś co chcemy że zachodzi w momencie gdy spełnione jest założenie
26 kwi 17:48
jaros: O a gdy jeszcze mogę zwrócić uwagę to nie powinno być (a − 1)
2 + 2 = a − b

@ula a w jakim stopniu ja nie myśle samodzielnie

Dziękuje @wredulus oraz @Saizou
26 kwi 17:50
wredulus_pospolitus:
powinno być ... ja nie potrafię w pamięci 'bawić się ze stałymi'
26 kwi 17:52