pole
jpk:

Dany jest bok kwadratu a. Oblicz sumę pol tych "różowych".
26 kwi 17:08
a7:
| (πa2−a2) | | a2(π−1) | |
2*P2=2* |
| = |
| (pole koła (r=a) minus pole kwadratu na cztery na dwa) |
| 8 | | 4 | |
2*P
1=?
26 kwi 17:20
jpk: Nie wiem jak policzyć P
1
26 kwi 17:25
a7: poprawiam
| πa2−(a√2)2 | | a2(π−2) | |
2P2=2* |
| = |
| |
| 8 | | 4 | |
od pola koła musimy odjąć pole kwadratu o przekątnej a
√2 i podzielić na osiem, a potem
pomnożyć razy 2
26 kwi 17:25
a7:

α=60
o β=45
o γ=α−β=15
o
P
WYCINKA15o=15/360*π*a
2=(1/24)π*a
2
| a2(π−2) | | a2π | |
P1=2P2−PWYCINKA15o= |
| − |
| =........ |
| 4 | | 24 | |
2P
1+2P
2=.......
spróbuj policzyć sumę już sama
26 kwi 17:40
a7: 17:25 o boku a√2
26 kwi 18:08
Mila:
2) Pole Δ krzywoliniowego
| πa2 | | a2√3 | | a2√3 | | πa2 | |
P2=a2−( |
| + |
| )=a2− |
| − |
| |
| 6 | | 4 | | 4 | | 6 | |
3) Pole listka :
| πa2 | | 1 | |
P3=a2−( |
| − |
| a2+2*PΔ)= |
| 4 | | 2 | |
| πa2 | | 1 | | a2√3 | | πa2 | |
=a2−( |
| − |
| a2+2a2− |
| − |
| )= |
| 4 | | 2 | | 2 | | 3 | |
4) Pole różowej figury:
| πa2 | | 1 | | a2√3 | | πa2 | | a2 | |
S=P1+P3= |
| − |
| a2+ |
| + |
| − |
| |
| 4 | | 2 | | 2 | | 12 | | 2 | |
=========================
27 kwi 00:12
Mila:
Sprawdź ostatnie rachunki.
27 kwi 00:25
Mila:
Punkt 3) źle obliczone pole; Rysunek dobry.
Pole różowego listka :
| πa2 | | πa2 | | a2√3 | |
=a2−( |
| +2a2− |
| − |
| ) |
| 4 | | 3 | | 2 | |
dokończ i popraw punkt 4.
a7 sprawdź , proszę.
27 kwi 20:57
a7:

Dobry wieczór
Milu nie umiem się zorientować w Twoich obliczeniach, tj. który to jest
trójkąt krzywoliniowy
z punktu 2) myślałam że to ten w rogu P
2?
27 kwi 21:21
a7: | πa2 | |
wtedy P2=a2− |
| atam jest π/6*a2 |
| 4 | |
27 kwi 21:25
a7:

nie rozumiem jak obliczyć P
2
27 kwi 21:35
a7: | a2π | | a2√3 | |
czy tam nie powinno być P−2= a2−2* |
| − |
| ? |
| 6 | | 4 | |
gdyż są dwa trójkąty 30
o
27 kwi 21:38
a7: tj. P2
27 kwi 21:38
27 kwi 21:55
Mila:
Dobry wieczór
a7 i dziękuję, sprawdź dalej i podaj końcowy wynik.
Pisałam późno w nocy i zauważyłam , że jest pomyłka w wyniku końcowym.
| π | |
W P2 połączyłam dwa wycinki o kącie |
| w jeden o kącie U{π}[3}=600. |
| 6 | |
27 kwi 22:04
a7:

Pole niebieskie równe P
2 jest równe polu kwadratu minus dwa wycinki koła 30
o minus trójkąt
równoboczny o boku a
oba pola różowe P
3 (to jedno pole różowe i jedno zielone) równe polu kwadratu minus ćwierć
koła minus dwa pola P
2
| a2π | | a2π | | a2√3 | | 5a3π | |
P3=a2− |
| −2*(a2−2* |
| −Ua2√3}{4})= |
| + |
| −a2 |
| 4 | | 6 | | 2 | | 12 | |
Suma pól S to P
1+P
3
| a2π | | a2√3 | | 5a2π | |
S= |
| −1/2*a2+ |
| + |
| −a2 |
| 4 | | 2 | | 12 | |
27 kwi 22:07
a7: teraz widzę, niepotrzebnie pomnożyłam przez tę dwójkę
27 kwi 22:08
Mila:
Tak , inny mam końcowy wynik:
| a2√3 | | πa2 | | 3a2 | |
S= |
| + |
| − |
| ≈0.4a2 |
| 2 | | 3 | | 2 | |
Tyle tych dodawań i odejmowań, że wszystko się myli.
27 kwi 22:36
a7: czyli
P
1=a
2π/4−a
2/2
P
2=a
2−a
2π/6−a
2√3/4
P
3=a
2−a
2π/4−2*(a
2−a
2π/6−a
2√3/4)=a
√3/2−a
2+a
2π/12
S=P
1+P
3=a
2π/4−a
2/2 + a
√3/2−a
2+a
2π/12
S≈0,41*a
2
27 kwi 22:48
a7: o zgodziło się
27 kwi 22:48
Mila:
Super , dziękuję, lubię takie arabeski i dlatego liczyłam
27 kwi 22:50
a7: czasem człowieka wciągnie
27 kwi 23:02