prawdopodobienstwo
f123: Ze zbioru {1, 2, 3, 6, 7, 9} losujemy kolejno, bez zwracania, dwie liczby. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia, ze suma wylosowanychliczb jest wieksza od 6, pod warunkiem, ze
liczba wylosowana za pierwszym razem jest liczba pierwsza
26 kwi 17:07
ula: Prawdopodobieństwo warunkowe:
A − suma wylosowanych liczb jest większa od 6
B − liczba wylosowana za pierwszym razem jest liczbą pierwszą
26 kwi 17:11
Saizou :
|A∩B|
P(A|B)=
|B|
A− zd, że suma wylosowanych liczb jest większa od 6
B − zd, że za pierwszym razem wylosowano liczbę pierwszą
|B| = 3 • 6=18
|A∩B| = 3 + 3 + 5 = 11
11
P(A|B)=
18
jak na moje
26 kwi 17:12
ford:
11
P =
15
Moc omegi to 15
Uwzględniasz warianty: {2,1}, {2,3}, {2,6}, {2,7}, {2,9}, {3,1}, {3,2}, {3,6}, {3,7}, {3,9},
{7,1}, {7,2}, {7,3}, {7,6}, {7,9}
Jest ich 15
W jedenastu przypadkach: {2,6}, {2,7}, {2,9}, {3,6}, {3,7}, {3,9}, {7,1}, {7,2}, {7,3}, {7,6},
{7,9} mamy sumę dwóch liczb większą od 6