Prawdopodobieństwo
Monika: Wśród wyrobów pierwszej i drugiej firmy wyroby wadliwe stanowią, odpowiednio, 4% i 2%.
Pierwsza z tych firm dostarcza do hurtowni trzy razy więcej towaru niż druga. Obliczyć
prawdopodobieństwo, że losowo zakupiona w hurtowni sztuka towaru jest dobra (bez wad).
26 kwi 16:47
wredulus_pospolitus:
| | 3 | | 96 | | 1 | | 98 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 4 | | 100 | | 4 | | 100 | |
26 kwi 16:49
Monika: Przypuszczam skąd biorą się ułamki 96 i 98. Tylko skąd wziąłeś lub wzięłaś 3/4 i 1/4 ?
26 kwi 16:53
Saizou :
"Pierwsza z tych firm dostarcza do hurtowni trzy razy więcej towaru niż druga"
z tego zdania
26 kwi 17:03
Bleee:
Z proporcji ilości towarów dostarczanych do hurtowni.
26 kwi 17:03
Monika: No taak, racja

. Dziękuję Wam .
26 kwi 17:06
Monika: Czy wynik powinien wyjść 0,965 ?
26 kwi 18:42
Monika: ?
26 kwi 19:08
wredulus_pospolitus: tak
26 kwi 19:20
:): nie
26 kwi 19:33
Monika: Jaak to nie ? Dlaczego ?
26 kwi 19:52
a7: wszystko ok, trzy do jednego, bądź spokojna
26 kwi 19:53
Monika: To Ty, pamiętam Cię jaak pomogłaś lub pomogłeś mi przy prawdopodobieństwie i nie zdążyłam
podziękować Ci. Dziękuję Ci bardzo, jestem wdzięczna " a7 "

.
26 kwi 19:55
Monika: Nie jestem tylko w stanie zrozumieć na jakiej podstawie ustala się liczby 3/4 i 1/4 . Wieem, że
jedna hurtownia trzy razy więcej dostarcza towaru ale nie potrafię przełożyć tego na proporcje
... mógłby mi ktoś wyjaśnić ?
26 kwi 19:58
a7: oj, miło mi, dziękuję również
26 kwi 19:58
: zrób mu laskę będzie jeszcze milej
26 kwi 20:01
TłumokMatematyczny:
26 kwi 20:03
a7: chodzi o to, że w puli towarów mamy 3/4 z jednej fabryki i 1/4 z drugiej, 96/100 z pierwszej
części puli będzie dobra
98/100 z drugiej części puli będzie dobra , oblicza się to wymnażając
czyli np. w sumie 1000 sztuk 750 i 250 (0.96*750=720 i 0.98*250=245) suma 965
965/1000=0,965
2000 sztuk analogicznie 1500 i 500 (1440 i 490) suma....1930/2000=0,965
nie wiem czy nie zamąciłam trochę z tymi przykładami?
26 kwi 20:05
wredulus_pospolitus:
firma 1 dostarcza 3 razy więcej niż firma 2
niech firma 2 dostarcza x sztuk, wtedy firma 1 dostarcza 3x sztuk
w sumie obie dostarczając 4x sztuk.
| | 3x | | 3 | | 1x | | 1 | |
więc masz |
| = |
| i |
| = |
| |
| | 4x | | 4 | | 4x | | 4 | |
26 kwi 20:13
Monika: Udało Ci się przemówić do mojego rozumu " wredulus pospolitus " . W końcu w pełni zrozumiałam
to zadanie <3 . Dziękuję .
26 kwi 20:29