ciąg
jaros: W nieskończonym ciągu geometrycznym o wyrazach niezerowych każdy wyraz jest 7 razy większy od
sumy wyrazów następujących po nim. Oblicz iloraz tego ciągu.
Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi jak mam interpretować "każdy wyraz jest 7 razy większy od
sumy wyrazów następujących po nim"?
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam
26 kwi 16:09
wredulus_pospolitus:
Co wiemy z treści zadania:
1) skoro mamy nieskończony ciąg geometryczny dla którego można wyliczyć sumę wyrazów, to:
|q| < 1
2) wiemy, że a
n = 7*(S − S
n) dla każdego n
Więc zaczynamy:
| | 7 | |
a1 = 7*(S − S1) = 7(S − a1) −−−> a1 = |
| S |
| | 8 | |
| | 7 | | 7 | | 1 | |
a2 = 7*(S − S2) = 7(S − a1 − a2) −−−> a2 = |
| (S − a1) = |
| * |
| S |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
no i mamy 'q'
26 kwi 16:13
wredulus_pospolitus:
| | 7 | |
Inny sposób wyznaczenia 'q' w momencie gdy już wiemy, że a1 = |
| S |
| | 8 | |
| | a1 | | | | 7 | | 1 | |
S = |
| = |
| −−−> 1−q = |
| −−> q = |
| |
| | 1−q | | 1−q | | 8 | | 8 | |
26 kwi 16:15
ford:
Niech
a
n − wyraz ciągu geometrycznego o numerze n
S − suma wszystkich wyrazów tego ciągu
S
n − suma n początkowych wyrazów tego ciągu
Wówczas
a
n = 7(S − S
n), gdzie |q| < 1
| | a1 | | a1(1−qn) | |
a1*qn−1 = 7( |
| − |
| ) |
| | 1−q | | 1−q | |
| | qn | | 7qn | |
a1 * |
| = |
| | : qn |
| | q | | 1−q | |
Generalnie chodzi o to, że np. jeśli masz ciąg geometryczny a
1, a
2, a
3, a
4, a
5, .., itd.
to przykładowo wyraz a
4 jest 7 razy większy od sumy a
5+a
6+a
7+a
8+a
9+...
26 kwi 16:18
jaros: Właśnie a mam pytanie, czy prawidłowy jest sposób taki jak;
1) a
1 = 7(a
2 + a
3 + a
4 + ...)
2) a
2 = a
1*q
a
1 − a
1*q = 7a
1*q
a
1 = 8a
1*q
| | 1 | |
Odp. Iloraz ciągu wynosi q = |
| |
| | 8 | |
Moge to polecania tego typu zawsze tak rozwiązać?
26 kwi 16:21
ford:
| | 7qn | | 7a1*qn | |
pomyłka: zamiast a1*qn−1 = |
| powinno być a1*qn−1 = |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
| | 1 | |
i skróci się zarówno qn i a1, otrzymamy jednoznacznie q = |
| |
| | 8 | |
26 kwi 16:22
wredulus_pospolitus:
Jak najbardziej ... jest to prawidłowo wykonane rozwiązanie.
Jedyne co to bym się przyczepił, że NA POCZĄTKU nie ma założenia: |q| < 1, które musi się
pojawić, bo to uprawnia Ciebie do użycia wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego.
26 kwi 16:23
jaros: Dziękuje ślicznie
26 kwi 16:24