dowod
f123: Udowodnij ze dla dowolnych liczb x, y, z roznych od zera prawdziwa jest nierownosc:
2x2 + 5y2 +3z2 − 6xy − 2xz + 5yz > 0
26 kwi 14:59
ula: Podstaw np y=ax oraz z=bx i podziel potem przez x2 i wyjdzie równanie kwadratowe.
26 kwi 15:18
Godzio:
Nie zawsze widać co trzeba podstawić, ale często działa prosty sposób potraktowania jednej
niewiadomej jako zmiennej, a pozostałych jako parametry:
2x2 + 5y2 + 3z2 − 6xy − 2xz + 5yz > 0
2x2 − x(6y + 2z) + 5y2 + 3z2 + 5yz > 0
Chcemy, aby nierówność była zawsze spełniona, sprawdźmy więc deltę czy zawsze jest ujemna
Δx = (6y + 2z)2 − 8(5y2 + 3z2 + 5yz) =
= 36y2 + 24yz + 4z2 − 40y2 − 24z2 − 40yz =
= − 4y2 − 16yz − 20z2 = − 4(y2 + 4yz + 5z2)
Jeżeli Δy (z nawiasu) jest zawsze ujemna to znaczy, że Δy również jest zawsze ujemna
Δy = 16z2 − 20z2 = − 4z2 < 0 bo z ≠ 0, stąd Δx(y) jest funkcją kwadratową z ramionami do
dołu bez miejsc zerowych − przyjmuje zatem wyłącznie wartości ujemne.
Oznacza to, że początkowa nierówność kwadratowa przedstawia funkcję kwadratową z ramionami do
góry i bez miejsc zerowych, a zatem przyjmuje tylko wartości dodatnie.
26 kwi 21:50
jc:
2x2+5y2+3z2−6xy−2xz+5yz
=[(y+3z)2 + 2(2x−3y−z)2 +(z+y)2]/4 ≥0
a kiedy = 0?
y+3z=0
z+y=0
2x−3y−z=0
stąd x=y=z=0
a więc dla w każdym innym przypadku wyrażenie jest dodatnie.
27 kwi 09:24
Saizou : albo też tak
2x
2+5y
2+3z
2−6xy−2xz+5yz=
2x
2−6xy−2xz+5y
2+5yz+3z
2=
| | √2 | | √2 | |
(√2x)2−2x(3y+z)+[ |
| (3y+z)]2 − [ |
| (3y+z)]2+5y2+5yz+3z2= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | | 5 | |
[√2x+ |
| (3y+z)]2+ |
| y2+2yz+ |
| z2= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | |
[√2x+ |
| (3y+z)]2+ |
| (y2+4yz+5z2)= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | |
[√2x+ |
| (3y+z)]2+ |
| (y2+4yz+4z2+z2)= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | |
[√2x+ |
| (3y+z)]2+ |
| [(y+2z)2+z2]= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 1 | | 1 | |
[√2x+ |
| (3y+z)]2+ |
| (y+2z)2+ |
| z2 ≥ 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
równe zero, tak jak napisał
jc
27 kwi 10:31