matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz...
Gienia:
zadanie 1 W trójkącie równobocznym bok jest o 3 cm dłuższy od wysokości. Oblicz długość boku trójkąta. Podaj przybliżenie dzisiętne wyniku z dokładnością do 1 cm. Bardzo prosze o pomoc.! z góry dziękuję bardzo
26 lut 16:51
Godzio:
a = 3 + h h = U{a
√
3
]{2}
a
√
3
a = 3 +
2
2a = 6 + a
√
3
a(2−
√
3
) = 6
6(2+
√
3
)
a =
= 12 + 6
√
3
= 22,39 ≈ 22 cm
4 − 3
26 lut 16:54
Gienia:
dziękuję
27 lut 15:36