Zbiór rozwiązań nierówności
Xardas: Która z liczb nie należy do zbioru rozwiązań nierówności: − 2x ≥ −7
a) −4
b) −3.5
c) 3,5
d) 4
26 kwi 14:47
TłumokMatematyczny: −2x≥−7 / : (−2)
x≤72
x≤3 12
x należy od −∞ do 3 12
czyli liczba 4 nie nalezy
26 kwi 14:52
a7:

| | 7 | |
x< |
| cztery nie należy do przedziału |
| | 2 | |
jeśli nie umiemy dobrze to np. podstawiamy kolejno wyniki i sprawdzamy czy wyjdzie prawda
to znaczy
A) −4 −2*(−4)=8 8≥−7 prawda czyli to nie ta odpowiedź
B) −3,5 −2*(−3,5)=7 7≥−7 prawda
C) 3,5 3,5*(−2)=−7 −7≥−7 prawda
D) 4 −2*(−4)=−8 −8 nie jest większe ani równe −7 (jest mniejsze) więc to nieprawda
czyli liczba 4 nie spełnia naszej nierówności − nie należy do zbioru rozwiązań tej nierówności
26 kwi 15:03