matematykaszkolna.pl
relacje abc: W zbiorze A={a,b,c,d,e} określona jest relacja R za pomocą następującej tabelki: R a b c d a x x x b x x c x d x Zbadaj jej własności.
26 kwi 14:40
ite: Po kolei trzeba zajrzeć do definicji własności relacji i sprawdzać, czy warunki są spełnione. W razie konkretnych wątpliwości, pytaj. W tabelce nie jest dopisany element e, jak go dopiszesz, to wiele własności będzie można z tej tabeli odczytać.
26 kwi 14:48
abc: tu tebelka jest dobrze polecenie obejmowalo tez inny przyklad. relacje wyszly mi takie: (a,a),(a,c),(a,d),(b,b),(b,c),(c,c),(d,d). jest ona zwrotna i nie jest symetryczna ani spojna. Ale nie wiem jak rozpisac antysymetrie i przechodniość.
26 kwi 14:58
ite: Relacja określona treścią podaną w pierwszym wpisie nie jest zwrotna, ponieważ para (e,e) nie należy do relacji. Gdyby w tabeli z 14:40 były wypisane wszystkie elementy zbioru, na którym jest określona relacja R, to byłoby widać, że tylko niektóre kratki na przekątej są zaznaczone, więc relacja nie jest ani zwrotna ani przeciwzwrotna.
26 kwi 15:12
abc: w tym zadaniu podane sa 2 tabelki jedna obejmuje wszystkie lelemty zbioru a druga ta ktora tu napisałem jest identyczna jak w zadaniu.
26 kwi 15:16