kule
Paulinka0: Mamy urnę z n kulami. Wszystkie kule są białe lub czerwone. Wyciągamy jedną kule i okazała sie
czerwona. Oblicz prawdopodobieństwo tego że k spośród n kul jest czerwonych, gdzie k≤n.
26 kwi 14:29
wredulus_pospolitus:
To nie jest łatwe zadanie ... możesz nam zdradzić jak na nie trafiłaś
26 kwi 14:38
Paulinka0: Z online od wykładowcy.
26 kwi 15:14
Jerzy:
A co studiujesz ?
26 kwi 15:16
Leszek: x− czerwone
n− x , biale
p= x/n , q= 1 −x/n
I rozklad Bernoulliego
26 kwi 15:21
Paulinka0: | | | |
Leszczek czyli | (x/n) n(1 −x/n ) n−k i tyle  |
| | |
26 kwi 15:29
:): a jak zgasimy światło?
26 kwi 15:44
wredulus_pospolitus:
Leszek −−− nie ... to nie jest dobre podejście
26 kwi 15:44
wredulus_pospolitus: Absolutnie się z tym nie zgodzę
26 kwi 15:45
wredulus_pospolitus:
Panie i Panowie ... w zadaniu mamy taką sytuację:
"W urnie mamy w sumie n kul. Część z nich może być czerwona, ale nie wiemy ile ich tam jest.
Wyciągamy jedną kulę ... ooo czerwona. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w tej urnie było
łącznie DOKŁADNIE k kul czerwonych?"
26 kwi 15:48
Mirek: Przy takiej tresci zadania nie da sie rozwiazac ? ?
26 kwi 19:31
a7: raczej się da, ale poczekaj może Pytający zabierze głos jak będzie
26 kwi 19:51
wredulus_pospolitus:
Oczywiście, że się da rozwiązać to zadanie, jednak nie jest to 'typowe' zadanie nawet dla
probabilistyki na uczelni wyższej, dlatego jestem ciekaw w ramach czego autor/−ka dostał/−a to
zadanie.
26 kwi 19:58
Mirek: np. W urnie jest 10 kul bialych i czerwonych , losujemy jedna kule i jest ona czerwona .
Jakie jest prawdopodobienstwo ze w urnie jest 6 kul czerwonych ?
x− kule czerwone
P= x/10,
i co dalej ? ?
26 kwi 20:55
wredulus_pospolitus:
Nie.
Co to jest 'P'

Zauważ, że tutaj mamy prawdopodobieństwo warunkowe.
Dodatkowo zastanówmy się jaka tak naprawdę jest przestrzeń zdarzeń (Ω). Bo zapewniam Cię ...
|Ω|
≠ 10 (czy tam n)
26 kwi 21:03
wredulus_pospolitus:
Albo jak wolisz ... może to Ciebie zaskoczy ... ale w oryginalnej treści zadania (nawet
przyjmując takie jakieś tam 'n')
B −−− zdarzenie takie, że pierwsza wylosowana kula jest kulą czerwoną
| | 1 | |
mamy P(B) = |
| (bez względu na to ile wynosi n  ) |
| | 2 | |
26 kwi 21:05
Mirek: Jest n=10 kul i losujemy jedna to | Ω | = 10 ? ?
26 kwi 21:07
wredulus_pospolitus:
Nie .... zastanów się jaką mam PRZESTRZEŃ ZDARZEŃ ... piszą |Ω| = 10 zbyt mocno okroiłeś
przestrzeń zdarzeń (Twoja przestrzeń zdarzeń nie obejmuje wszystkich możliwych sytuacji)
26 kwi 21:08
Mirek: Tresc zadania nie jest precyzyjna ?
26 kwi 21:09
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że (nawet jeżeli przyjmiemy, że n=10) nie znasz DOKŁADNEJ ilości kul czerwonych w
urnie.
Więc przestrzeń zdarzeń musi rozpatrywać WSZYSTKIE możliwości
26 kwi 21:10
wredulus_pospolitus:
Jest bardzo precyzyjna −−− mówi, że nie wiesz ile masz kul czerwonych w urnie. Wiesz tylko, ze
kul w sumie jest 'n'.
26 kwi 21:11
Mirek: Czy to ma byc , ze losujemy jedna kule czerwona i pytanie jakie jest prawdopodobienstwo
ze losujac k − krotnie otrzymamy kule czerwone ?
26 kwi 21:11
wredulus_pospolitus:
Nie.
26 kwi 21:14
Mirek: To jak nalezy rozumiec tak napisana tresc zadania ?
26 kwi 21:21
Mirek: Ja rozumiem tresc zadania tak np: w urnie jest n = 10 kul, biale i czerwone losujemy jedna kule
i jest ona czerwona . Oblicz prawdopodobienstwo ze w urnie jest 6 kul czerwonych .
Dobrze mysle ?
26 kwi 21:45
wredulus_pospolitus:
tak ... dobrze myślisz
26 kwi 21:51
Mirek: To moze trzeba rozwiazac korzystajac z rozkladu dwumianowego prawdopodobienstwa ?
26 kwi 21:57
wredulus_pospolitus:
Zależy co rozumiesz pod tym hasłem.
Po prostu przy rozwiązywaniu zadania musisz mieć na uwadze, że nie znasz dokładnej liczby kul
czerwonych, więc musisz wziąć pod uwagę każdą z tych możliwości, czyli:
urnę z 0 czerwonych, urnę z 1 (ale którą) czerwoną, urnę z 2 (ale którymi) czerwonymi , ....
itd.
26 kwi 22:06
Mirek: O czerwonych nie moze byc , bo jedna wylosowalismy !
26 kwi 22:07
wredulus_pospolitus:
Ja mówię o wszystkich możliwych układach samych urn. To nawet jeszcze nie jest przestrzeń
zdarzeń (Ω) <−−− ale i w niej musisz ten przypadek także ująć.
Chyba że od razu modyfikujesz przestrzeń zdarzeń tak, żeby brała pod uwagę zajście zdarzenia B
(wylosowania 1 kuli czerwonej), ale wtedy CAŁKOWICIE inaczej będzie wyglądała przestrzeń
zdarzeń.
Czego osobiście bym Ci nie polecał robić bo to mocno utrudni sprawę prostego zapisania |Ω|
26 kwi 22:17
27 kwi 08:36
wredulus_pospolitus:
powyższe odpowiedz to bzdura
27 kwi 11:45
Paulinka0: to zadanie z mgisterki więc nie jest łatwe
27 kwi 14:04
wredulus_pospolitus:
No to przynajmniej rozumiem skąd to zadanie. Jeżeli chcesz −−− możemy porozmawiać nad tym
zadaniem.
'Suchej odpowiedzi' Ci nie podam.
27 kwi 14:10
QWARTY: Przyznaj sie ze nie umiesz rozwiazac zadania ! ,nie krec !
27 kwi 14:34
wredulus_pospolitus:
Nic nie muszę udowadniać ... zwłaszcza anonimowemu trollowi, któremu się nudzi.
Jeżeli autor/−ka chce poznać rozwiązanie, to wie co gdzie się zgłosić.
27 kwi 14:58
QWERTY: Prywata ! ! !
27 kwi 17:13
wredulus_chuj: dawaj odpowiedz chamie albo wypierdalaj za brame @wreduluspospolitus
14 mar 15:59