Pole i obwód trójkąta
xoxo:

Każdą z prostych zawierających boki pewnego trójkąta przesunięto w kierunku na zewnątrz
trójkąta o tę samą odległość h, otrzymując trzy nowe proste tworzące większy trójkąt.
Znajdź jego pole i obwód, mając dane pole i obwód wyjściowego trójkąta.
Oznaczyłam boki mniejszego trójkąta ABC przez a,b,c. Przyjęłam,że P
ABC=P , Ob
ABC=a+b+c
Obliczam kolejno pola trzech trapezów:
P
DEBA=
(a+x)*h2, P
FEBC=
(b+y)*h2, P
FCAD=
(c+z)*h2
Jednak dalej nie wiem co z tym zrobić, czy w ogóle od tego zacząć
26 kwi 13:26
Mirek: Wyznacz jednokladnosc trojkatow .
26 kwi 14:03
xoxo: Jakaś wskazówka jak zacząć? Ponieważ nie rozumiem o co dokładnie chodzi..
26 kwi 14:41
a7:

PΔDEF=PΔABC+a*h+b*h+c*h+1/2*h
2(sinα+sinβ+sinγ)+1/2(d
1)
2sinα+1/2(d
2)
2sinβ+1/2(d
3)
3sinγ
teraz
P=1/2absinα=1/2bcsinβ=1/2acsinγ sinα= sinβ= sinγ=
z tw. cosinusów cosα= cosβ= cosγ=
| h | | h | | h | |
i teraz d1= |
| d1=..... d2= |
| d2= d3= |
| |
| tgα2 | | tgβ2 | | tgγ2 | |
d
3=
mi wyszło
tg(α/2)=(sinα)/2
tg(β/2)=(sinβ)/2
tg(γ/2)=(sinγ)/2
| 2P | | 2P | | 2P | |
PΔDEF=P+h(a+b+c)+1/2h2( |
| + |
| + |
| )+1/2*((abh)/2P)2*(2P)/ab+ |
| ab | | bc | | ac | |
+1/2((bch)/2P)
2*((2P)/(bc))+1/2(ach)/2P)
2((2P)/(ac)=
także jest pole wyrażone tym, co jest dane, trzebaby uprościć. Może jest prostszy sposób, ale
wyszło tym sposobem.
26 kwi 14:54