funkcje
anonim123: | | X | | x | | x | |
Dany jest wzór funkcji f(x)=1+ |
| +( |
| )2+( |
| )3+.... Którego prawa strona |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
jest sumą
szeregu geometrycznego zbieżnego. Wykaż że dla każdej liczby należącej do dziedziny funkcji f
wartości
tej funkcji są większe od 0,5.
26 kwi 12:13
anonim123: | | 1 | |
Ja liczyłam tak Sn= |
| to jest granica |
| | | |
26 kwi 12:18
Jerzy:
Najpierw policz tą sumę.
26 kwi 12:18
anonim123: Ja napisałam granicę a jak policzyć sumę?
26 kwi 12:20
Jerzy:
Teraz wykaż, że Sn > 1/2 dla x > 0 i x ≠ 2
26 kwi 12:20
Jerzy:
To, co npisałaś to jest suma, a nie granica.Musi być też warunek: lq| < 1
26 kwi 12:22
anonim123: | | x−2 | |
To mi wychodzi Sn= |
| co dalej? |
| | −2 | |
26 kwi 12:24
26 kwi 12:34
anonim123: | | 1 | |
Dla 1 sumą jest |
| ale co z tego wynika? |
| | 2 | |
26 kwi 12:34
anonim123: A z sumy mogę to policzyć?
26 kwi 12:37
a7: to, że x<1 wynika z warunku , że szereg jest zbieżny czyli |q|<1
26 kwi 12:41
Jerzy:
a7, to dlaczego piszesz : (dla x ∊ R) ?
26 kwi 12:45
anonim123: Dlaczego na początku mamy jakieś ograniczenia co do dziedziny a na końcu dziedziną jest zbiór
liczb rzeczywistych?
Jak to zadanie zrobić na poziomie liceum rozszerzenia?
26 kwi 12:45
Jerzy:
Nierówność ma być prawdziwa tylko dla x ∊ D
26 kwi 12:46
a7: @Jezry najpierw zrobiłam założenie na mianownik, a dopiero potem na iloraz q, stąd może trochę
to myląco wygląda
26 kwi 12:47
a7: tj. @Jerzy
26 kwi 12:47
anonim123: Może ktoś wytłumaczyć Dlaczego na początku mamy jakieś ograniczenia co do dziedziny a na końcu
dziedziną jest zbiór
liczb rzeczywistych?
26 kwi 12:51
anonim123: dlaczego na końcu x należy do rzeczywistych?
26 kwi 12:52
a7: aj, chyba jeszcze się nie obudziłam, oczywiście pomyłka
26 kwi 12:52
a7: dla x<1
26 kwi 12:52
anonim123: A na poziomie licealnym da się to zadanie zrobić?
26 kwi 12:53
Jerzy:
Ciąg geometryczny jest w programie liceum.
26 kwi 12:55
a7: to znaczy ja myślałam, że robię na poziomie licealnym, bo kiedyś było to w liceum, zaraz
pomyślę...
26 kwi 12:56
a7: a co wiesz o szeregu geometrycznym zbieżnym? "tylko" sumę znasz?
26 kwi 13:14
anonim123: Nie wiem co powinnam wiedzieć, bo nie miałam rozszerzenia.
26 kwi 13:16
Jerzy:
To skąd znasz wzór 12:18 ?
26 kwi 13:23
anonim123: Patrzyłam teraz w internecie, ale nie wiem czy to jest objęte podstawą programową
26 kwi 13:24
a7: a to zadanie z książki dla maturzystów (zakres rozszerzony)?
26 kwi 13:25
a7: a no to raczej nie, bo byś miała i sumę i warunek na |q|<1,
ale może się wypowie ktoś bardzie współcześnie zorientowany
26 kwi 13:26
anonim123: Tak z aksjomatu testy maturalne
26 kwi 13:26
Shizzer: Wzór na wyznaczenie szeregu geometrycznego jest w karcie wzorów maturalnych.
Pod pojęciem 16. Granica ciągu → "Suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego" więc
szereg geometryczny jest w podstawie programowej na maturę rozszerzoną
26 kwi 13:34
Shizzer: Tylko nie jest napisane wprost, że chodzi o szereg geometryczny
26 kwi 13:35
anonim123: Dzięki.
26 kwi 13:35