Oblicz.
Gienia: Proszę o pomoc!
zadanie 1
W trójkącie prostokątnym równoramiennym najkrótsza wysokość ma długość 1 dm. Oblicz długość
boków tego trójkata.
Za pomoc z góry dziękuję
26 lut 16:48
Godzio:
2 = a
2
a=
√2 dm
26 lut 16:51
Godzio:
b = a
√2 = 2
26 lut 16:51
hipek: Zrób rysunek. Najkrótsza wysokość to ta, która jest poprowadzona z wierzchołka kąta prostego i
dzieli cały trójkąt na dwa mniejsze trójkąty prostokątne równoramienne. z tego wynika, że
przeciwprostokątna wyjściowego trójkąta jest równa 2dm. Z zależności między bokami w takim
trójkącie mamy, że
a √2=2 pomnóż stronami przez √2 a otrzymasz
2a= 2 √2 teraz stronami podziel przez 2 a otrzymasz
a= √2
boki trójkąta wynoszą √2 dm, √2 dm oraz 2dm
26 lut 16:56
Gienia: dziękuję
27 lut 15:36